Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Για δεύτερη θητεία η Κριστίνα Φερνάντες


Στις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής

Από Τα Νέα

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στην Αργεντινή με το ενδιαφέρον ψηφοφόρων και αναλυτών να επικεντρώνεται σε δύο ζητήματα: αν η νυν πρόεδρος, Κριστίνα Φερνάντες, θα επανεκλεγεί με ποσοστό άνω του 50% που έλαβε στην προκριματική εκλογή του περασμένου Αυγούστου και αν το ιστορικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (UCR) θα παραμείνει στη δεύτερη θέση.

Η προεκλογική εκστρατεία σε τίποτα δεν θύμιζε παλαιότερες εποχές, όταν οι μάχες δίνονταν πολλές φόρες μέχρι και την τελευταία ημέρα. Καθοριστικό προς αυτή την κατεύθυνση ήταν το συντριπτικό ποσοστό που έλαβε η περονίστρια Κριστίνα Φερνάντες στις προκριματικές προεδρικές εκλογές που έγιναν για πρώτη φορά, στις 14 Αυγούστου: συγκέντρωσε το 50,1% των ψήφων, έναντι μόλις 12% του ηγέτη των Ριζοσπαστών Ρικάρντο Αλφονσίν (γιος του Ραούλ Αλφονσίν).


Η τελευταία δημοσκόπηση που έγινε στις 16 Οκτωβρίου έδινε στην Κριστίνα Φερνάντες ποσοστό από 52%-55%, ωστόσο, τα νέα για το Ριζοσπαστικό Κόμμα δεν μοιάζουν ιδιαίτερα καλά, αφού στη δεύτερη θέση ανέβηκε ο Σοσιαλιστής, Ερμές Μπίνερ, ένας άγνωστος σχετικά πολιτικός (και γιατρός) από την επαρχία της Σάντα Φε, με ποσοστό γύρω στο 12%.

Η Κριστίνα Φερνάντες, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη άμεσα πρόεδρος της Αργεντινής, πιστώνεται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κοινωνικές παροχές στους μη προνομιούχους, οι οποίοι ανέκαθεν αποτελούσαν την εκλογική πελατεία των περονιστών.

Η πολιτική που ακολουθεί αποτελεί συνέχεια του οικονομικού προγράμματος του συζύγου της και τέως προέδρου Νέστορ Κίρτσνερ, ο οποίος ανέλαβε να βγάλει τη χώρα από την κοινωνική και οικονομική κρίση που προκάλεσε η χρεοκοπία του 2001.

Η Αργεντινή, ωστόσο, ταλαιπωρείται από υψηλό πληθωρισμό (ορισμένοι μιλούν για ποσοστό άνω του 20%), ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που της καταλογίζουν «αυταρχικό» τρόπο διακυβέρνησης, αλλά και άνοδο της εγκληματικότητας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα του Αυγούστου όμως άφησε ελάχιστα περιθώρια αμφισβήτησης για την απήχηση που έχει, ιδιαίτερα στους μη προνομιούχους.

Σημειώνεται ότι η δημοτικότητα της Κριστίνα Φερνάντες κυριολεκτικά εκτινάχθηκε πριν από έναν χρόνο, όταν έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Νέστορ Κίρτσνερ. Από τις 28 Οκτωβρίου είναι πάντοτε ντυμένη στα μαύρα, ενώ οι αναφορές στο έργο του συζύγου της είναι μόνιμες.

Τόσο ο Νέστορ Κίρτσνερ όσο και η σύζυγός του Κριστίνα πιστώνονται επίσης την προσπάθεια να μπει τέλος στην ατιμωρησία της 7χρονης δικτατορίας, αφού το 2006 καταργήθηκαν οι Νόμοι που έδιναν αμνηστία στους δικτάτορες, αλλά και σε εκατοντάδες άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ευθύνονται για τις «εξαφανίσεις» δεκάδων χιλιάδων πολιτών το διάστημα 1976-1983.

Τα πρώτα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από τα ξημερώματα της Δευτέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις προεδρικές, διεξάγονται ταυτόχρονα εκλογές για κυβερνήτες σε αρκετές επαρχίες της Αργεντινής, μεταξύ αυτών και η επαρχία του Μπουένος Άιρες στην οποία ζουν τα 16 από τα 40 εκατομμύρια των πολιτών της χώρας.

Το ποσοστό των περονιστών στη συγκεκριμένη επαρχία αναμένεται να ξεπεράσει το 60%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου