Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ζητούν και τις ιδιωτικές τράπεζες


Αποκρατικοποιήσεις: ανεβάζει τον πήχη η τρόικα

Από το Euro2day

Της Έλενας Λάσκαρη

Σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προαναγγέλλει η τρόικα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξήσει τη διάθεση ποσοστών των εταιριών που θα πουλήσει, ενώ στο «καλάθι» των αποκρατικοποιήσεων θα μπουν και τράπεζες οι οποίες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με κεφάλαια του δημοσίου.


Ειδικότερα η έκθεση της τρόικας σημειώνει ότι οι ενδιάμεσοι στόχοι άντλησης εσόδων 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους από αποκρατικοποιήσεις παραπέμπονται στις καλένδες, με την Κομισιόν να αναγνωρίζει σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές και αντικειμενικές δυσκολίες στην προώθηση του προγράμματος.


Παρ’ όλα αυτά σημειώνει ότι οι στόχοι για άντληση εσόδων 35 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014 και 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 παραμένουν, ενώ η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να προωθήσει περαιτέρω μείωση των ποσοστών του δημοσίου σε διάφορες επιχειρήσεις που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί και να επιταχυνθεί αποτελεσματικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επανα-ιδιωτικοποίηση των τραπεζών οι οποίες μπορεί να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση από το ελληνικό Δημόσιο ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου είναι πλέον λειτουργικό, αν και προηγήθηκαν καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας του.

Ιδιαίτερα επισημαίνεται παράλληλα ότι στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει υποχωρήσει κατά περίπου 40%, εξέλιξη η οποία επηρεάζει τις αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα άντλησης εσόδων από αποκρατικοποιήσεις στο τέλος του 2011 οι συνολικές εισπράξεις θα είναι 1,7 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 1,327 δισ. ευρώ προέρχονται από την πώληση του 10% του ΟΤΕ τον Ιούλιο και τα υπόλοιπα από τις άδειες του ΟΠΑΠ τα οποία αναμένεται να εισπραχθούν στο τέλος Νοεμβρίου).

Στην έκθεση, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις προβλέπεται να διαμορφωθούν ως εξής:

• 5 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2012.

• 7 δισ. ευρώ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.

• 9 δισ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου.

• 11 δισ. ευρώ στο τέλος του τέταρτου τριμήνου.

• 15 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013.

• 17 δισ. ευρώ στο τέλος του δεύτερου.

• 18 δισ. ευρώ στο τέλος του τρίτου.

• 20 δισ. ευρώ στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2013.

• 35 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

• 50 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015.

«Αν ληφθεί υπ’ όψιν η επανα-ιδιωτικοποίηση μεριδίων τραπεζών που θα ανακεφαλαιοποιηθούν είτε από το Δημόσιο είτε από το ΤΧΣ, τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων μπορεί να υπερβούν αυτούς τους στόχους» αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου