Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

«Εμπιστευτικά» στη Βουλή οι λίστες με τους μεγαλοφειλέτες


Οι βουλευτές ενημερώνονται για τα ονόματα δίχως να μπορούν να κρατούν σημειώσεις

Από Το Βήμα

Του Λάμπρου Σταυρόπουλου

Ονόματα 1.739 μεγαλοοφειλετών προς το Δημόσιο με ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και 751 ονόματα μεγαλοκαταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού με ποσά άνω των 100.000 ευρώ, περιλαμβάνουν οι λίστες που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες το υψηλότερο ποσό οφειλής για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο φτάνει τα 636 εκατομμύρια ευρώ (!) ενώ η υψηλότερη εξαγωγή καταθέσεων σε τράπεζα του εξωτερικού υπερβαίνει τα 140 εκατομμύρια ευρώ.


Τα στοιχεία βρίσκονται σε χρηματοκιβώτιο (!) στα γραφεία της αρμόδιας υπηρεσίας της Βουλής όπου εστάλησαν οι καταστάσεις από το υπουργείο Οικονομικών, όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Ευ. Βενιζέλος την περασμένη εβδομάδα, ενώ έπονται οι λίστες με οφειλέτες του Δημοσίου για ποσά άνω των 150.000 ευρώ.


Οι βουλευτές που προσέρχονται για να ενημερωθούν δεν λαμβάνουν αντίγραφο των καταστάσεων λόγω απορρήτου καθώς η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει προβάλλει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις όσον αφορά την δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Έτσι τους επιτρέπεται μόνον να διαβάζουν τις λίστες δίχως να έχουν την δυνατότητα να κρατούν σημειώσεις, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια της... άκρως εμπιστευτικής διαδικασίας είναι παρών υπάλληλος της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις λίστες καταγράφονται δίπλα στα ονόματα των μεγαλοοφειλετών και μεγαλοκαταθετών τα ποσά που οφείλουν ή εξήγαγαν στο εξωτερικό, αντιστοίχως και στην περίπτωση των τελευταίων και το ετήσιο δηλωθέν εισόδημά τους.

Μεταξύ των μεγαλοκαταθετών φέρονται να υπάρχουν και τέσσερις υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών με καταθέσεις άνω των 100.000, καθώς και 18 περιπτώσεις ανθρώπων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και εμφανίζονται να έχουν εξάγει ποσά που κυμαίνονται από 1 έως 15 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται δε ότι αρκετοί εξ αυτών είναι αλλοδαποί.

Μεταξύ των συναλλασσομένων που έστειλαν εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 10.000 ή 20.000 ευρώ, μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που δηλώνουν μηδενικό εισόδημα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου