Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Η Commerzbank προτείνει χρεοκοπία


Από την Deutsche Welle

«Η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα», δηλώνει κατά λέξη ο πρόεδρος της 2ης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Commerzbank, Μάρτιν Μπλέσινγκ, στη λαϊκή εφημερίδα Bild.

«Χωρίς μία πραγματική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης δεν βοηθάμε την Ελλάδα και δεν καθησυχάζουμε τις αγορές. Η τελευταία συμφωνία ανάμεσα στους πολιτικούς και τον ιδιωτικό τομέα δεν έχει λύσει το πρόβλημα» υποστηρίζει ο Γερμανός τραπεζίτης.


Θα συμμετείχαν όμως οι τράπεζες εθελοντικά σε μία λύση αναδιάρθρωσης; «Κατά την άποψή μου αυτό δεν γίνεται εθελοντικά, η Ελλάδα θα πρέπει να δηλώσει μόνη της στάση πληρωμών. Εάν η τρόικα δεν καταβάλει την επόμενη δόση, αυτό μπορεί να γίνει. Η εθελοντική παραίτηση (από αξιώσεις που απορρέουν από κρατικά ομόλογα) χωρίς δήλωση χρεοκοπίας θα υπονόμευε την αξιοπιστία κρατικών ομολόγων, που εκδίδουν άλλες χώρες», δηλώνει ο Μάρτιν Μπλέσινγκ.

Για τον επικεφαλής της Commerzbank οι υπερχρεωμένες χώρες δεν έχουν παρά μόνο δύο εναλλακτικές λύσεις: ή θα εξυπηρετήσουν το χρέος τους με βάση τις συμφωνίες που έχουν συνάψει ή θα δηλώσουν πτώχευση με όλες τις οδυνηρές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Ο δημοσιογράφος της Bild δεν παραλείπει να ρωτήσει τον Μάρτιν Μπλέσινγκ, αν η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει από το ευρώ. Η απάντηση είναι ότι «αυτό είναι μία απόφαση που εναπόκειται στην ίδια την Ελλάδα».

Η Commerzbank έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία το 2009, όταν απορρόφησε την ανταγωνίστρια Dresdner Bank. Εκείνος ο «τραπεζικός γάμος» ανέδειξε την Commerzbank σε διεθνή παίκτη, αλλά της κληροδότησε και επισφάλειες ύψους τουλάχιστον έξι δισεκατομμυρίων ευρώ από δομημένα τραπεζικά προϊόντα της Dresdner Bank. Τον Αύγουστο του 2009 η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine της Φραγκφούρτης αποκαλούσε την Commerzbank «καθρέφτη της οικονομικής κρίσης».

Bild / Γιάννης Παπαδημητρίου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου