Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Οι παρεούλες του ΥΠΕΞ


Από Το Ποντίκι 27.10.2011

Οι παρεούλες, όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί, γράφουν ιστορία. Κάποιες παρεούλες, ωστόσο, και οι ιστορίες τους είναι εξοργιστικά προκλητικές. Μια από αυτές (τις παρεούλες) κατοικοεδρεύει στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόκειται για την παρέα του μηχανισμού (παντός πολιτικού καιρού) που περιστρέφεται γύρω από τη διοικητική κεφαλή. Πρεσβευτάδες, πρόθυμοι να χειροκροτήσουν τον εκάστοτε υπουργό και να χρησιμοποιηθούν με το... αζημίωτο.


Στην προκειμένη περίπτωση το αζημίωτο είναι οι μεταθέσεις σε πόστα - φιλέτα, τα οποία μοιράζονται στους... γλείφωνες χειροκροτητές.

Το ζήτημα δεν είναι όσο απλό φαίνεται από την πρώτη ματιά. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που οι καλές θέσεις μοιράζονται στους... καλύτερους. Στην προκειμένη περίπτωση το εξοργιστικό είναι πως μοιράζονται σε επικείμενους συνταξιούχους.

Έχουμε, λοιπόν, και λέμε, σταχυολογώντας τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

♦ Πρέσβης με 33,5 χρόνια υπηρεσίας ετοιμάζεται να μετατεθεί από την Αθήνα στην έδρα διεθνούς οργανισμού.

♦ Πρέσβης με 33,5 χρόνια υπηρεσίας ετοιμάζεται να αναχωρήσει από τη θέση του στην Αθήνα για να αναλάβει πόστο στις Βρυξέλλες.

♦ Πρέσβης με 33,5 χρόνια υπηρεσία επίσης από την Αθήνα ετοιμάζεται για πόστο ύψιστου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον με τους εν λόγω κυρίους (οι οποίοι, πιστέψτε μας, δεν είναι οι μόνοι) είναι πως βρίσκονται – ειδικά οι δύο από αυτούς... εφάπτονται – στη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι έχουν εξασκηθεί να χειροκροτούν υπουργούς, όπως ο Δ. Δρούτσας, να εποπτεύουν (εις εξ αυτών) μυστικά κονδύλια, να υπονομεύουν συναδέλφους τους και – σε κάθε περίπτωση – να είναι μέσα στο κόλπο διανομής της πίτας.

Αυτοί οι κύριοι, λοιπόν, με το ένα πόδι στη... σύνταξη, φρόντισαν:

♦ Να πάρουν πόστο - φιλέτο.

♦ Να «την κάνουν» λίγο πριν από το ναυάγιο της σημερινής κυβέρνησης.

♦ Να εξασφαλίσουν μια ακόμη μισθολογική μπάζα επιβαρύνοντας σε τέτοιες εποχές το κράτος.

Έχοντας το μαχαίρι και το πεπόνι, ο μηχανισμός του ΥΠΕΞ μοιράζει την πίτα όπως κάνει κέφι. Και στέλνει, ας πούμε, έναν 64χρονο πρεσβευτή με 33,5 χρόνια υπηρεσίας στον ΟΑΣΕ για μόλις 1,5 χρόνο που χρειάζεται για τη συνταξιοδότησή του.

Το ανορθολογικό, από οικονομική τουλάχιστον άποψη, των επιλογών πολλαπλασιάζεται καθώς οι εν λόγω μελλοντικοί συνταξιούχοι με τη μετάθεση σε πόστα - φιλέτα που εξασφάλισαν, τώρα μεθοδεύουν την παράταση της παραμονής τους στην υπηρεσία.

Όλα αυτά, σε αυτούς μάλιστα τους καιρούς που η εφεδρεία στο Δημόσιο απειλεί τη θέση και τις ζωές δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων, περιγράφουν την εξοργιστικά προκλητική τακτική την οποία ακολουθεί – δεκαετίες τώρα – η παρεούλα του υπουργείου Εξωτερικών.

Και για να μην παρεξηγηθούμε, δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για τους σκληρά εργαζόμενους και υποαμειβόμενους πια διπλωματικούς και διοικητικούς υπάλληλους του υπουργείου. Μιλάμε για τα διαχρονικά «μαντρόσκυλα», τους επαγγελματίες χειροκροτητές, τους ταμίες των μυστικών κονδυλίων. Ξέρουν αυτοί – και οι συνάδελφοί τους...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου