Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Eurogroup: Όλοι οι όροι για το νέο πακέτο συμφωνίας και το PSI


Εγκρίθηκε το δάνειο των 130 δισεκατομμυρίων - Στο Σύνταγμα ο ειδικός λογαριασμός «το συντομότερο δυνατόν» - Θα ενισχυθεί η επιτήρηση - Αναλυτικά όλες οι συμβάσεις

Από Το Βήμα

Μετά από συνεδρίαση 14 ωρών το Eurogroup οδηγήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην έγκριση του πακέτου βοήθειας των 130 δισ. ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) η οποία θα αρχίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στις αρχές Μαρτίου εφ' όσον η Ελλάδα νομοθετήσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες για τις οποίες έχει δεσμευτεί.


Τα βασικά σημεία της απόφασης του Eurogroup όπως σημειώνονται στο κοινό ανακοινωθέν και στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το PSI είναι τα εξής:


● Με βάση την τήρηση όλων των όρων τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα παρέχουν μέσω του EFSF ένα νέο δανειακό πακέτο ως 130 δισ. ευρώ εφ' όσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το PSI. Το Eurogroup «καλωσορίζει την παροχή εγγυήσεων από τους ηγέτες των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματος και μετά τις επερχόμενες γενικές εκλογές».

● Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει το «φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό στόχο» της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2013.

● Στο ελληνικό Σύνταγμα ο ειδικός λογαριασμός. Το Eurogroup αποφάσισε ότι η Ελλάδα θα συστήσει έναν ειδικό λογαριασμό στον οποίο θα μπαίνουν τα δάνεια και εσωτερικοί πόροι της χώρας για την εξυπηρέτηση του χρέους, υπό τον έλεγχο της τρόικας, για την πληρωμή ποσού που θα αντιστοιχεί στις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους για το επόμενο τρίμηνο.

Σε αυτό το πλαίσιο «το Eurogroup χαιρετίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών» να παρουσιάσει τους επόμενους δύο μήνες το νομικό πλαίσιο το οποίο «θα διασφαλίζει ότι η προτεραιότητα θα δίδεται στην εξυπηρέτηση των χρεών. Αυτή η διάταξη θα εισαχθεί στο ελληνικό Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν».

● Για να επιτευχθεί ο στόχος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται «να ενισχύσει σημαντικά της Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα, συγκεκριμένα μέσω μιας ενισχυμένης και μόνιμης παρουσίας στην Ελλάδα για την στήριξη της δυνατότητάς της να παρέχει και να συντονίζει την τεχνική βοήθεια». Πρόκειται για την Ομάδα του κ. Ράιχενμπαχ.

● Προαναγγέλλεται η ίδρυση μόνιμου ελεγκτικού γραφείου της Κομισιόν στην Αθήνα στα πρότυπα αυτού του ΔΝΤ που ήδη στεγάζεται σε κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Το Eurogroup χαιρετίζει την ισχυρότερη επί τόπου δυνατότητα ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εργαστεί σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσει την τρόικα για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης στα μέτρα που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας έτσι την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή του προγράμματος».


Οι όροι του PSI

● Το κούρεμα στα ομόλογα των ιδιωτών θα φτάσει το 53,5% της αξίας τους. Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης παραιτούνται των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διατηρούν στην κατοχή τους. Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δέχονται την αναδρομική μείωση του επιτοκίου των αρχικών δανείων του πρώτου πακέτου διάσωσης. Το ελληνικό χρέος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020.

● Το κούρεμα αφορά κατόχους ομολόγων αξίας περίπου 206 δισ. ευρώ εξαιρουμένων των εντόκων γραμματίων. Όσοι συμμετάσχουν θα λάβουν νέα ομόλογα σε ποσοστό 31,5% επί της ονομαστικής αξίας και τίτλους διετούς ωρίμανσης από το EFSF σε ποσοστό 15% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν.

● Επιτόκια. Το ετήσιο επιτόκιο (κουπόνι) των νέων ομολόγων θα είναι 2% ως το 2015, 3% ως το 2020 και 4,3% στη συνέχεια. Όλοι οι συμμετέχοντες θα δικαιούνται επίσης απόδοση ως 1% το χρόνο επί των νέων ομολόγων από το 2015 και μετά η οποία θα εξαρτάται από την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας.

● Η Ελλάδα θα νομοθετήσει άμεσα τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs)

● Τα νέα ομολόγα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συμφωνία στα αγγλικά

Η συνέχεια εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου