Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Τραβάνε κι άλλο το σχοινί οι Βόρειοι


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Πάλη μέχρι αυτήν την ώρα διεξάγεται στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο για το εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά το αυριανό Eurogroup.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day η Γερμανία, με τη στήριξη της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, ζητά την αναβολή του συμβουλίου με την αιτιολογία ότι, ακόμα και να σταλούν τα μέτρα των 325 εκατ. ευρώ που υπολείπονταν από την προηγούμενη εβδομάδα, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για την αξιολόγησή τους.


Σήμερα συνεδριάζει η ομάδα του EWG, που προετοιμάζει την ατζέντα του Eurogroup, έχοντας ως μοναδικό αντικείμενο το εάν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για να δοθεί από τους 17 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το πράσινο φως για την εκταμίευση των 30 δισ. ευρώ, ώστε να προκηρυχθεί η επίσημη πρόταση για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων προς τους ιδιώτες επενδυτές.


Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή στην ακύρωση και του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας με την αιτιολογία ότι η Ελλάδα δεν είχε καταθέσει όλα στοιχεία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιμένει πως αυτό πρέπει να διεξαχθεί κανονικά αύριο καθώς η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε το νομοσχέδιο όπως της είχε ζητηθεί.

Όμως, όπως μας ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος και έχουμε ήδη γράψει από την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν δείχνουν διατεθειμένες να προχωρήσουν στην εκταμίευση του νέου δανείου πριν από τον Μάιο και εγείρουν συνεχώς νέες αξιώσεις.

Η τελευταία πληροφορία που έρχεται από το Βερολίνο αναφέρει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει πλέον έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα της Ελλάδας διότι επιθυμεί η νέα δανειοδότηση να γίνει με όρους που σηματοδοτούν άρση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας και πλήρη εποπτεία σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Επιθυμεί, επίσης, να τεθεί ως όρος στη νέα δανειακή σύμβαση η προοπτική συντεταγμένης χρεοκοπίας σε περίπτωση που το PSI δεν πιάσει τους στόχους.

Η πρόκληση όμως δεν σταματά εδώ. Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία επιδιώκουν να καταθέσουν όρο στη νέα δανειακή σύμβαση ότι, εάν η Ελλάδα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με την έξοδο από την ευρωζώνη.

Προς το παρόν η πρόταση αυτή συναντά τη σθεναρή αντίσταση του Ζ.Κλ. Γιούνκερ, όμως ο σκληρός πυρήνας του Βορρά φαίνεται πως τραβάει το σχοινί καθώς διαπιστώνει ότι η ατμόσφαιρα στο συμβούλιο του Eurogroup έχει βαρύνει επικίνδυνα και οι ισορροπίες έχουν σαφώς αλλάξει προς το χειρότερο για την Ελλάδα.

Ήδη η πρόταση για αυστηρή εποπτεία πέρασε κατά τη διάρκεια του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας.

Παρά τις δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν για στήριξη σε επίπεδο τεχνογνωσίας, επίβλεψης των εισπρακτικών μηχανισμών κ.λπ., η αλήθεια είναι πως το Eurogroup (και αυτό είναι υπόψη του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ήταν παρών) αποφάσισε τον διορισμό επιτρόπων σε όλα τα υπουργεία, με δικαίωμα παρέμβασης στις αποφάσεις και με δικαιολογία την πιστή εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων.

Με άλλα λόγια ο κάθε υπουργός θα έχει να λογοδοτήσει σε Ευρωπαίο αξιωματούχο για τα έσοδα - έξοδα της αρμοδιότητάς του. Το ίδιο θα συμβεί και με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και βεβαίως με τις ιδιωτικοποιήσεις, που ουσιαστικά θα περάσουν σε ευρωπαϊκό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου