Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Παιχνίδια με τη φωτιά στην Ευρώπη


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Joshua Chaffin (Βρυξέλλες), Quentin Peel (Βερολίνο)

Καθώς οι ψίθυροι δυναμώνουν ανάμεσα στους πιστωτές της Ελλάδας ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντέξει τις επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας, το ερώτημα που κυκλοφορεί στους κυβερνητικούς διαδρόμους και στις αγορές είναι αν αυτές οι φωνές είναι ειλικρινείς ή δημιούργημα μιας μεγάλης και επικίνδυνης μπλόφας.

Επί μήνες ήταν αναμφισβήτητο σενάριο ότι πιθανή ελληνική χρεοκοπία όχι μόνο θα έπληττε το ευρωπαϊκό πρεστίζ, αλλά θα προκαλούσε και καταστροφικό σοκ του μεγέθους της χρεοκοπίας της Lehman Brothers.


Αυτό το σενάριο δείχνει ότι έχει αλλάξει για ορισμένους ρυθμιστές στις τρεις από τις τέσσερις εναπομείνασες οικονομίες ΑΑΑ, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. «Θεωρούνταν ότι θα οδηγούσε σε πιστωτικό κραχ αμέσως και θα μας έπληττε όλους» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Τώρα οι πιθανότητες τέτοιας καταστροφικής επίπτωσης είναι περίπου 10-20%. Παραμένει πιθανό, αλλά δεν είναι βέβαιο».

Η συγκεκριμένη πεποίθηση έχει ενθαρρύνει αυτές τις κυβερνήσεις να τηρήσουν σκληρή γραμμή για το πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ που περιμένει η Αθήνα για να γλιτώσει τη στάση πληρωμών τον Μάρτιο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, έφτασε να υπονοήσει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβάλει τις εκλογές και να εγκαθιδρύσει τεχνοκρατική κυβέρνηση χωρίς συμμετοχή από κανένα κόμμα, ανάλογη με αυτήν της Ιταλίας, για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του προγράμματος.

«Η ισορροπία των δυνάμεων έχει αλλάξει και οι Έλληνες πλέον αντιλαμβάνονται ότι η διάσωση δεν είναι εκ των ων ουκ άνευ» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Αν έχουν έτσι τα πράγματα, το σημείο καμπής ίσως ήταν η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των χωρών ΑΑΑ στο Βερολίνο πριν από 10 ημέρες. Ήταν η πρώτη φορά που συναντήθηκαν αφότου έπεσαν τα επιτόκια δανεισμού για την Ισπανία και την Ιταλία και απόλαυσαν τους καρπούς των γραμμών άμυνας που είχαν στήσει.

Η πιο ορατή τέτοια γραμμή είναι το ταμείο διασώσεων 500 δισ. ευρώ, που θα τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του έτους και θα προσφέρει ανάσα σε ευάλωτες κυβερνήσεις, όπως στην Ιταλία και στην Ισπανία. Ακόμη πιο σημαντική ήταν η απόφαση της ΕΚΤ να απελευθερώσει φθηνά δάνεια για να τονώσει τις τράπεζες της ηπείρου.

Πάντως, ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων είναι σκεπτικοί. «Είναι μπλόφα» είπε ένας, που θεωρεί ότι οι πιστώτριες χώρες χρησιμοποιούν την τελευταία ευκαιρία για να πιέσουν την Ελλάδα πριν υπογράψουν το δάνειο και χάσουν τα διαπραγματευτικά χαρτιά τους.

«Το γεγονός ότι τα χρήματα από τη διάσωση θα δοθούν προκαταβολικά και η χώρα σύντομα θα εμφανίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε πρωτογενές επίπεδο δικαιολογεί τις ανησυχίες αυτών των κρατών για τις εγγυήσεις τους όταν θα ξεπεραστεί το εμπόδιο της λήξης του Μαρτίου» σημειώνει ο Mujtaba Rahman της συμβουλευτικής Eurasia Group.

Οι συζητήσεις για χρεοκοπία έχουν σίγουρα εκνευρίσει όσους είναι αντίθετοι με αυτό το ενδεχόμενο, μεταξύ των οποίων η ΕΚΤ, η Κομισιόν και η γαλλική κυβέρνηση, καθώς και οι πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι σε αρκετές βόρειες χώρες δηλώνουν ότι γίνονται πολλές συζητήσεις για τις επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας και ορισμένοι από τους παράγοντες των συνομιλιών αναφέρουν ότι παραμένουν εντελώς διχασμένοι για το αν η χρεοκοπία είναι η καλύτερη λύση. Οι ίδιοι τονίζουν ότι ανάμεσα στους μεγαλύτερους εχθρούς της χρεοκοπίας είναι το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη βαρύτητα: η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.

«Μπορώ να δηλώσω ξεκάθαρα εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ότι οι φήμες είναι εσφαλμένες» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Steffen Seibert όσον αφορά τις φήμες ότι το Βερολίνο επιδιώκει χρεοκοπία. «Η Γερμανία δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση».

Οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι για το εάν θα επιβιώσει η ευρωζώνη από πιθανή ελληνική χρεοκοπία. Ο Guntram Wolff του think tank Bruegel δήλωσε ότι μια χρεοκοπία συντεταγμένη, που θα κρατούσε την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, θα ήταν διαχειρίσιμη. Αλλιώς «θα είχαμε πολύ σοβαρές μεταστάσεις».

Ο Daniel Gros του Centre for European Policy Studies φοβάται ότι οι ρυθμιστές έχουν ξεγελαστεί από μια πλαστή αίσθηση ασφάλειας που προκαλούν τα φθηνά δάνεια του Draghi. «Οι ρυθμιστές έχουν απίστευτα βραχύ χρονικό ορίζοντα. Όταν για λίγες εβδομάδες βελτιώνεται η κατάσταση, κοιτάζονται και λένε: "Κανένα πρόβλημα, ε;"».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου