Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Έξι μολότοφ για ακύρωση PSI και δανείου


Από Το Ποντίκι 16.2.2012 (απ' όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Οι Γερμανοί προχωρούν ακάθεκτοι και, με εμφανείς πλέον κινήσεις, τορπιλίζουν τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου που προνοούσε το εθελοντικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% και το νέο δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ. Η ακύρωση του Eurogroup είχε γερμανικό άρωμα, αφού ο σκληρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμενε ότι χρειάζονται κι άλλες θυσίες από πλευράς της Ελλάδας!

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την ψήφιση του σκληρού πακέτου λιτότητας από την ελληνική Βουλή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζητά επιπλέον περικοπές σε όλα τα επίπεδα!


Όπως μας ενημέρωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο Σόιμπλε και το επιτελείο του, που επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ακόμα και μέχρι το καλοκαίρι, πίστευε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς δεν θα υπέγραφε το νέο μνημόνιο.

Όταν έγινε το αντίθετο, επικράτησε πανικός στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, που αποφάσισε να προβάλει ξανά τις εκθέσεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να σπείρει νέα εμπόδια. Θεωρεί δηλαδή ότι, ακόμη και με όσα έχουν συμφωνηθεί, ο στόχος του 120% μέχρι το 2020 δεν είναι επιτεύξιμος.

Το σχέδιο, όπως έχουμε γράψει στα δύο τελευταία φύλλα, είναι απλό: αναγκαστική χρεοκοπία και σε τελικό στάδιο έξοδος από ευρώ. Και λέμε τελικό στάδιο διότι, προς το παρόν, στους Γερμανούς και το ΔΝΤ δεν «βγαίνει» το σενάριο για άμεση έξοδο.

Αντί γι' αυτό, ετοιμάζονται να τορπιλίσουν το PSI, δηλαδή την εθελοντική αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα. Προσπαθούν να σπάσουν τις ημερομηνίες, να τραβήξουν τις διαπραγματεύσεις με διάφορα προσχήματα και επιπλέον απαιτήσεις, ώστε το κούρεμα να γίνει αναγκαστικό και να ανοίξει ο δρόμος της εξόδου.

Μέχρι τότε θα έχουν διαλύσει τα πάντα: ήδη η οικονομία, βυθισμένη στην ύφεση του 7% για το 2011, βρίσκεται υπό κατάρρευση το ίδιο και ο κοινωνικός ιστός, αλλά και τα εργασιακά. Αυτό που απομένει είναι να ξεπουληθούν με συνοπτικές διαδικασίες όλα τα ακίνητα και η περιουσία του κράτους, και βεβαίως σε εξευτελιστικές τιμές.


Επίτροποι - ξεπούλημα

Την περασμένη εβδομάδα, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφασίστηκε στο Eurogroup να τοποθετηθούν σε κάθε υπουργείο Ευρωπαίοι παρατηρητές (επίτροποι) που θα λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις για τα έσοδα και τα έξοδα. Οι Έλληνες υπουργοί θα είναι πλέον βιτρίνα και για το θεαθήναι, ώστε να μην αναιρεθεί και τυπικά η εθνική μας κυριαρχία.

Με το πρόσχημα αυτό οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα κινήσουν τους μοχλούς για το μαζικό ξεπούλημα όλης της κρατικής περιουσίας και των φυσικών πόρων, που θα περάσουν στην κυριότητα ευρωπαϊκού ταμείου, το οποίο με τη σειρά του θα τα διαχειρίζεται με πρόφαση τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το εγχείρημα, τότε ανοίγει ο δρόμος για έξοδο της χώρας από το ευρώ, αφού δεν θα έχουμε να προσφέρουμε τίποτε πλέον στους δανειστές και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που συνασπίζονται μαζί τους.


Διάσπαρτες οι νάρκες

1. Μέχρι τα χρήματα του νέου δανείου να μπουν στα ταμεία του ελληνικού κράτους, υπάρχουν πολλά στάδια που προσφέρονται για... σκάλωμα:

Στο Eurogroup της Δευτέρας οι σκληροπυρηνικές χώρες μπορεί να εμφανιστούν ανικανοποίητες από τις δεσμεύεις της ελληνικής πλευράς και από την έκθεση της βιωσιμότητας του χρέους. Με αυτόν τον τρόπο η συζήτηση μπορεί να λάβει παράταση, χάνοντας έτσι τις κρίσιμες ημερομηνίες για την ολοκλήρωση του PSI.

Ήδη ο Τσαρλς Νταλάρα έχει καταλάβει τον κίνδυνο το εθελοντικό κούρεμα να μετατραπεί σε υποχρεωτικό και κινεί γη και ουρανό προκειμένου να μπουν οι υπογραφές των υπουργών Οικονομικών και να εκταμιευθούν τα 30 δισ. ευρώ. Ετοιμάζεται μάλιστα να προσφέρει ακόμη πιο χαμηλό επιτόκιο προκειμένου να κλείσει η συμφωνία!

2. Στο στάδιο της ανακοίνωσης της πρότασης για το PSI, μέχρι την ολοκλήρωσή του, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μη φτάσει η συμμετοχή των ιδιωτών το 75%. Το παιχνίδι των δηλώσεων από γερμανικής πλευράς περί ναυαγίου και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και οι διαρροές από αξιωματούχους του ΔΝΤ σπρώχνουν κάποιους επενδυτές να οχυρώνονται και να μη βλέπουν με καλό μάτι τη συμμετοχή.

Σε τέτοια περίπτωση η Γερμανία θα επιτύχει αυτό που θέλει: να ακυρώσει το PSI και να προωθήσει ένα σκληρό «κούρεμα», από το οποίο συγκεκριμένα συμφέροντα θα θησαυρίσουν!

3. Ακόμα και αν ολοκληρωθεί το PSI, θα πρέπει να μπούμε στο στάδιο της σκληρής διαπραγμάτευσης για τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης. Ήδη οι Γερμανοί έδειξαν τις προθέσεις τους με τη σκληρή εποπτεία και το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας. Οι νέοι όροι θα είναι τόσο σκληροί, ώστε δύσκολα να περάσουν από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ήδη οι αντάρτες έχουν σχηματίσει ένα δυνατό «αντιμνημονιακό»... κόμμα εντός Βουλής. Και σε αυτήν την περίπτωση ο Σόιμπλε θα είναι έτοιμος να απαντήσει με σχέδιο εξόδου από το ευρώ μέσα στο καλοκαίρι, αφού «οι κακοί Έλληνες δεν θέλουν τη βοήθειά μας».

4. Ακόμα και αν περάσει η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή, πρέπει να επικυρωθεί από τα 26 άλλα Κοινοβούλια της Ε.Ε. Ενδέχεται δηλαδή να μπλοκαριστεί από ένα και μόνο βέτο, π.χ. μιας χώρας όπως η Σλοβακία. Και σε αυτήν την περίπτωση θα ενεργοποιηθεί το σενάριο της σκληρής χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.

5. Στις 27 Φεβρουαρίου η γερμανική Βουλή αναμένεται να συζητήσει το νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Ο Σόιμπλε ετοιμάζεται να βάλει βιτρίνα συγκεκριμένους βουλευτές και να καθυστερήσει τις αποφάσεις μέχρι τον Μάιο.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 20 Μαρτίου λήγουν ομόλογα ύψους 14,4 δισ. ευρώ, τα οποία, υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ελλάδα αδυνατεί να αποπληρώσει. Ενδέχεται να μας δοθεί προσωρινό δάνειο από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) στην περίπτωση που οι Γερμανοί καταφέρουν να καθυστερήσουν τις αποφάσεις για το δεύτερο πακέτο διάσωσης.

6. Ακόμα και αν εφαρμοστούν στην εντέλεια όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω, τη δόση - μαμούθ των 89 δισ. ευρώ δεν θα τη λάβουμε. Αντιθέτως, σύμφωνα με πρόταση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, θα λαμβάνουμε τα απολύτως απαραίτητα, που θα εξυπηρετούν μόνο τις δανειακές υποχρεώσεις μας, και κάθε εβδομάδα θα αξιολογούμαστε από τη νέα ενισχυμένη – και υπουργική πλέον – τρόικα.

Κοινώς, οι έλεγχοι ανά τρίμηνο θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν με ημερήσιους. Συνεχώς θα είμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο και υπό την απειλή της διακοπής της δανειακής βοήθειας!


Λίγα τα αναχώματα

Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ο δρόμος είναι στρωμένος με τέτοιο τρόπο, ώστε οι Γερμανοί και το ΔΝΤ να μπορούν να κλείσουν την παροχή οξυγόνου ανά πάσα στιγμή. Τα μόνα αναχώματα που υπάρχουν βρίσκονται

♦ στις ήπιες θέσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ,

♦ στη γαλλική προεκλογική εκστρατεία που τάσσεται κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ώστε να μη χρεωθεί την αποτυχία προσωπικά ο Σαρκοζί,

♦ στον τρόμο των Πορτογάλων μη γίνουν η επόμενη Ελλάδα

♦ αλλά και στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Ο Μόντι, για ευνόητους λόγους, θέλει το ανάχωμα της χώρας του κατά οποιασδήποτε αποσταθεροποιητικής ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει και την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου για την Ελλάδα. Προς το παρόν τουλάχιστον. Διότι, σιγά - σιγά, οι συσχετισμοί εντός του Eurogroup αλλάζουν κατά της χώρας μας.


Ζητούν υπογραφές από... Αλέκα - Τσίπρα!

Για να σας δώσουμε να καταλάβετε την πρεμούρα – σε βαθμό παράνοιας – ορισμένων χωρών να ναυαγήσει η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Φινλανδοί ζήτησαν να υπογράψουν όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας ότι δεσμεύονται να υλοποιήσουν τη νέα δανειακή συμφωνία.

Όπως μας είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Ούτα Ουρπιλάινεν ζήτησε την περασμένη εβδομάδα το κείμενο των πολιτικών αρχηγών να υπογράψουν, εκτός από τους Σαμαρά και Παπανδρέου, και τα κόμματα της Αριστεράς, δηλαδή η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέξης Τσίπρας.

Βεβαίως, αυτό απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το προεδρείο του Eurogroup ως «αυτοκτονικό», είναι όμως ενδεικτικό του παραλογισμού και του φανατισμού που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην ευρωζώνη για το ελληνικό θέμα. Εμείς να υπενθυμίσουμε ότι ένθερμοι υποστηρικτές της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ με όρους «τιμωρίας» είναι πρώτοι και καλύτεροι οι Φινλανδοί και οι Ολλανδοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου