Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Προσεχώς σε καθεστώς selective default


Θα «κουρευτούν» και ομόλογα αποταμιευτών, οι οποίοι θα αποζημιωθούν εν συνεχεία μέχρι 100.000 ευρώ

Από τη SofokleousIn

Σε κατάσταση «selective default» θα τεθεί η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του PSI, όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αποσαφηνίσει τη θέση τους και θα θέσουν τη χώρα σε καθεστώς προσωρινής ή επιλεκτικής χρεοκοπίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η κυβέρνηση αγωνίζεται τώρα να ετοιμάσει τον μηχανισμό σταθεροποίησης και κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών για τις ημέρες που η χώρα θα βρεθεί τυπικά σε κατάσταση χρεοκοπίας, έτσι ώστε να μην ανακύψουν νέα προβλήματα.


Ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα της ενεργοποίησης των CDS, το οποίο θα αποφασιστεί μετά την ολοκλήρωση του book building για το PSI και αφού αποφασιστεί ή όχι η ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευ. Βενιζέλου στο PSI θα συμμετάσχουν τα Ταμεία, οι ιδιώτες - πολίτες και τα δάνεια των τραπεζών σε ΔΕΚΟ.

Τα ομόλογα σε χέρια αποταμιευτών που θα «κουρευτούν» είναι συνολικής αξίας 5,5-6 δισ. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα κερδίσει αρχικά περί τα 3 δισ. ευρώ. Εν συνεχεία θα αποζημιώσει όσους είχαν ομόλογα του Δημοσίου έως 100.000 ευρώ.

Το σενάριο αυτό δημιουργεί ένα ακόμα πρόβλημα στις τράπεζες, καθώς οι ομολογιούχοι αποταμιευτές με ποσά άνω των 100.000 ευρώ είναι περίπου 11.000 και αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της καταθετικής βάσης.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η τρόικα δεν αποδέχθηκε την εξαίρεση από το PSI οποιουδήποτε ιδιώτη πιστωτή. Προς την κατεύθυνση αυτή θα «κουρευτούν» και τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στις ΔΕΚΟ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου