Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Στις 9 Μαρτίου ενεργοποιούνται τα CDS


Το χρονικό της προαναγγελθείσας χρεοκοπίας

Από τη SofokleousIn

Σε τροχιά ενεργοποίησης των ασφαλίστρων κινδύνου των ομολόγων (CDS) βρίσκεται πλέον η Ελλάδα καθώς όπως όλα δείχνουν η συμμετοχή στο PSI+ δεν θα ξεπεράσει το 90% που θεωρείται το όριο για την επιτυχή ολοκλήρωση. Αρκεί όμως να ξεπεράσει το 66% για να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC). Ως αποτέλεσμα θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός και η ISDA θα κληθεί να αποφασίσει για την ενεργοποίηση των CDS.


Όπως όλα δείχνουν, οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 9 Μαρτίου, μια μέρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών για τα ελληνικά ομόλογα.


H ISDA θα κληθεί να αποφασίσει για το χαρακτηρισμό της κατάστασης και την ενεργοποίηση των CDS μετά την ενεργοποίηση των CACs και εφόσον έχουν χρησιμοποιηθεί οι ρήτρες συλλογικής δράσης το σενάριο είναι ήδη γραμμένο.

Όπως το sofokleousin.gr έχει αποκαλύψει από τις 14 Ιανουαρίου, τα CDS θα ενεργοποιηθούν.

Το θέμα που εγείρεται τώρα έχει να κάνει με τον επικοινωνιακό χειρισμό της κατάστασης και με το disaster scenario που έχει καταστρώσει η ΕΚΤ.

Στην περίπτωση πιστωτικού γεγονότος η ΕΚΤ καλείται να ενεργοποιήσει νέα γραμμή ρευστότητας ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ σε αυτή τη φάση ζητείται και η συμμετοχή του ΔΝΤ μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας που έχει δημιουργήσει.

Το σενάριο αυτό έχει ακόμα πολλές τρύπες και το ΔΝΤ αρνείται να βάλει το χέρι στην τσέπη όσο δεν ξεκαθαρίζει το θέμα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η Ευρωζώνη από την πλευρά της δεν επιθυμεί αποσαφήνιση της κατάστασης σε αυτή τη φάση καθώς η πίτα δεν έχει μοιραστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου