Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

JP Morgan: Κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ


Από τον ANT1 online

Η απόφαση για την ακύρωση του Eurogroup είναι πολύ ανησυχητική και αντανακλά μια αυξανόμενη ανησυχία ανάμεσα σε μερικές χώρες της ζώνης του ευρώ ότι η Ελλάδα δεν θα τηρήσει τους όρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης, εκτιμά η JP Morgan. Ειδικότερα, περαιτέρω διεργασίες πρέπει να γίνουν για το κλείσιμο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012.

Πάντως, φαίνεται ότι ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης είναι διατεθειμένες να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, γεγονός που θα μπορούσε να προκληθεί από μια αποτυχία να συμφωνήσουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης.


Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι μόνο το πρόσθετο σοκ για τους κατόχους του ελληνικού χρέους αλλά και η δραματική αύξηση της πιθανότητας η Ελλάδα να αφήσει τη ζώνη του ευρώ.


Κατά την άποψή της JP Morgan, μια ελληνική έξοδος θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση, όχι μόνο στην ίδια την Ελλάδα αλλά και για την περιοχή στο σύνολό της κυρίως λόγω του γεγονότος ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με την ακεραιότητα της υπόλοιπης περιοχής.

Ωστόσο όσο κάποιοι φορείς πολιτικής εκτιμούν ότι έχουν οριοθετήσει τις επιπτώσεις από την έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ, τότε δύσκολα θα προχωρήσει η συμφωνία για το 2ο πακέτο.

Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι σημαντική, διότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από το δεύτερο πακέτο θα δοθεί άμεσα, με 30 δισ. ευρώ για την αναδιάρθρωση ομολόγων, 23 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και 40 δισ. ευρώ για την αγορά του χρέους από την ΕΚΤ, εξηγεί η JP Morgan.

Αν οι πληρωμές των κουπονιών των ομολόγων δεσμευτούν σε λογαριασμό, όπως εξετάζεται, η ροή νέων κεφαλαίων προς την Ελλάδα σε τριμηνιαία βάση από το νέο πρόγραμμα θα είναι πολύ μικρή. Με αυτό το δεδομένο, θα ήταν δυνατό η νέα κυβέρνηση να αθετήσει τις δεσμεύσεις της χωρίς να υποστεί ξεκάθαρες δημοσιονομικές συνέπειες, όπως την παρακράτηση μιας μελλοντικής δόσης από το νέο πακέτο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η απόφαση για το αν το δεύτερο πακέτο διάσωσης θα προχωρήσει ή όχι θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 2 Μαρτίου ενώ αν υπάρχει και μια άλλη προγραμματισμένη συνάντηση του Eurogroup για την ερχόμενη Δευτέρα, αν και η ανταλλαγή του χρέους θα μπορούσε να ξεκινήσει πιο πριν, ενδεχομένως αργότερα αυτή την εβδομάδα, υπολογίζει η JP Morgan.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου