Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΔΝΤ: Εκτός στόχων το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Κύπρο


Στο 4,5% του ΑΕΠ το 2012 – μεγαλύτερο από ό,τι προβλέπει η κυβέρνηση

Από Το Βήμα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά σε έκθεσή του ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012 στην Κύπρο θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι υπολογίζει η κυβέρνηση. Η έκθεση παραθέτει προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και περιλαμβάνει εκτιμήσεις και για την Κύπρο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Κύπρο θα ανέλθει στο 4,5% του ΑΕΠ το 2012, δηλαδή θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι προβλέπει η κυβέρνηση κατά 2,2%. Ο διεθνής οργανισμός, κλιμάκιο του οποίου επισκέπτεται μέχρι τις 12 Οκτωβρίου την Κύπρο, υπολογίζει ότι το εφετινό έλλειμμα θα ανέλθει στο 6,6% του ΑΕΠ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Ταμείο, η Κύπρος είναι μία από τις λίγες χώρες όπου παρουσιάζεται δημοσιονομική επιδείνωση, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αντί για βελτίωση.


Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ κάνει ακροθιγώς αναφορά και στα spreads των κυπριακών ομολόγων, που μαζί με αυτά χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αλλά και πιο πρόσφατα η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, έχουν εκτοξευθεί. Εκτιμά, επίσης, ότι τα spreads θα διατηρηθούν υψηλά τα επόμενα χρόνια και ότι θα πιέσουν προς τα επάνω και το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις.

● Όσον αφορά στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα μειωθεί στο 7,2% φέτος από 7,7% πέρυσι, ενώ για το 2012 αναμένεται να αυξηθεί στο 7,6%.

● Ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει το 4% φέτος μετά το +2,6% του 2010, ενώ για το 2012 προβλέπεται να μειωθεί στο 2,4%.

● Οι προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού για τον ρυθμό ανάπτυξης παραμένουν ίδιες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση που περιλάμβανε την Κύπρο, δηλαδή 0% για το 2011 και 1% το 2012.

Στις 12 Οκτωβρίου το κλιμάκιο του Ταμείου θα ανακοινώσει τις πρώτες του εκτιμήσεις για την κυπριακή οικονομία και θα δημοσιεύσει την τελική έκθεση τον Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου