Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

«Τα hedge funds εμποδίζουν τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος»


Από την Ημερησία

Στην προειδοποίηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ ότι η επόμενη δόση του ελληνικού δανείου προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να καταβληθεί, αν προηγουμένως δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους, αναφέρεται εκτενής ανάλυση που δημοσιεύεται στις οικονομικές στήλες της σημερινής ολλανδόφωνης εφημερίδας του Βελγίου «De Standaard» υπό τον τίτλο «Η Μέρκελ εντείνει τις πιέσεις προς τους Έλληνες».


Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση Μερκελ - Σαρκοζί, η εφημερίδα σημειώνει ότι η ελληνική κρίση βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών, καθώς οι προοπτικές διαφαίνονται «ζοφερές».


Κατά την εφημερίδα το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το καλοκαίρι πολλά hedge funds αγόρασαν ελληνικά ομόλογα, επειδή θεώρησαν ότι η αξία τους δεν θα απομειωθεί περισσότερο από 21%. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα εν λόγω funds «έπεσαν από τα σύννεφα», όταν συνειδητοποίησαν ότι με βάση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου 2011 οι απώλειες θα ανέλθουν τελικά τουλάχιστον στο 50%.

Ωστόσο η εφημερίδα παρατηρεί ότι η κ. Μέρκελ δείχνει να τα βάζει μόνον με την Ελλάδα, ενώ στην πραγματικότητα στις διαπραγματεύσεις εμπλέκονται και άλλα μέρη.

Σε περίπτωση που οι τράπεζες εξακολουθούν να κωλυσιεργούν και επιβληθεί ένα υποχρεωτικό κούρεμα, όλα τα μέρη θα κληθούν να καταβάλουν μεγάλο τίμημα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που δεν επιθυμεί η Γερμανία, υπενθυμίζει η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου