Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

«Κληρώνει» εντός 48ώρου για το PSI


Από το Euro2day

Στην τελική ευθεία, μετά την ολιγοήμερη διακοπή, εισέρχεται σήμερα η διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρώπης και του ΔΝΤ από τη μία και των ομολογιούχων από την άλλη, για την οικειοθελή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και οι δύο πλευρές αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός του επόμενου 48ώρου.


Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος δήλωσε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση προτίθεται να θεσμοθετήσει και εν συνεχεία να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) για να εξασφαλίσει συμμετοχή που να αγγίζει το 100%.


Αντίστοιχη αισιοδοξία προέρχεται και από τον ιδιωτικό τομέα: ο Bruce Richards, επικεφαλής του hedge fund Marathon Asset Management LP, που είχε συμμετοχή στις συνομιλίες, δηλώνει: «Είμαι πεπεισμένος ότι το deal θα γίνει».

Αυτήν την ώρα, ο πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ενώ ακολούθως θα δει τον αρχηγό της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη. Οι συναντήσεις διενεργούνται λίγο πριν από το ραντεβού του Λ. Παπαδήμου με τον επικεφαλής του IIF Charles Dallara, και αφού έχει μεσολαβήσει από την περασμένη Παρασκευή πυρετός άτυπων επαφών και πιέσεων για να κλείσει η συμφωνία.

Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως για τη στάση των θεσμικών εταίρων και δανειστών της χώρας (Ευρώπη και ΔΝΤ) και να ζητήσει επιβεβαίωση της στήριξης ώστε να προχωρήσει στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με τον Ch. Dallara.

Ταυτόχρονα, στη Νέα Υόρκη βρίσκονται ήδη ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Ζανιάς, και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Πέτρος Χριστοδούλου, για να ενημερώσουν το ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να παραδώσουν το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης.

Στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία εκτιμούν ότι από την Παρασκευή επιδιώκεται να βρεθεί η χρυσή τομή στο μέτωπο των επιτοκίων, ώστε η συμφωνία για το PSI να κλείσει αν είναι δυνατόν και εντός των επόμενων 48 ωρών.

Η πίεση που έχουν ασκήσει το ΔΝΤ και δευτερευόντως η Ευρώπη για χαμηλότερα επιτόκια εκτιμάται ότι έχει εν μέρει αποδώσει καθώς οι ομολογιούχοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας της τάξης του 68%, όπως δήλωσε σήμερα ο Bruce Richards.

Αυτό σημαίνει ότι το ανώτατο σημείο στο εύρος των κλιμακούμενων επιτοκίων δεν θα ξεπερνά το 5%, ενώ αρχικά οι ομολογιούχοι ζητούσαν να φθάνει έως και το 5,3%.

Οι ομολογιούχοι διαμήνυσαν στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ ότι, αν επιμείνουν σε επιτόκια της τάξης του 3% - 3,5%, δεν έχει νόημα η συζήτηση για εθελοντική αναδιάρθρωση καθώς η ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας θα ξεπερνά το 70%, ισοδυναμώντας με ζημία χρεοκοπίας.

Αν επιμείνουν στη θέση τους, τότε η Ευρώπη και η Ελλάδα θα πρέπει είτε να αποφασίσουν υποχρεωτικό κούρεμα, που σηματοδοτεί πιστωτικό γεγονός και γενικευμένη ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), είτε να κλείσουν συμβιβαστικά το PSI σε εύρος επιτοκίων 4% - 4,5%, αναζητώντας πρόσθετους τρόπους για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.


Ο κύβος ερρίφθη για τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs)

Το μόνο θέμα που δείχνει ήδη ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την επίτευξη συμφωνίας στη θεσμοθέτηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (Collective Action Clause), ώστε, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στους NYT, να την ενεργοποιήσει, εάν η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντικής απομείωσης του χρέους της Ελλάδας δεν ανέλθει στο 100%.

«Είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των εκτιμήσεων αναφορικά με τον βαθμό συμμετοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λ. Παπαδήμος, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θα εξαρτηθεί από το ποσοστό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου