Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Παιχνίδι από τους πιστωτές της Ελλάδας με το PSI


Ο διεθνής τύπος αναφέρει ότι το ΔΝΤ πιθανόν να εξαναγκάσει τις τράπεζες σε κούρεμα μεγαλύτερο του 50%

Από Το Βήμα

Του Κωνσταντίνου Μαργιόλη

Παράταση της αγωνίας για την τύχη της Ελλάδας για πολλές ακόμα εβδομάδες προδιαγράφεται σύμφωνα με τις κινήσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) αλλά και τις σχετικές πληροφορίες του διεθνούς τύπου.

Η κωλυσιεργία που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις των ιδιωτών πιστωτών με το ΔΝΤ για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με «κούρεμα» 50% αποτελεί το βασικό θέμα σήμερα για την αμερικανική Wall Street Journal και για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.


H Wall Street Journal αναφέρει ότι πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση σχετικά με «τη βασική δομή της συμφωνίας» όμως επισημαίνει ότι υπό το φως των τελευταίων στοιχείων για την ελληνική οικονομία «ακόμα και αυτό το δάνειο δεν θα είναι αρκετό για την Ελλάδα».

Η ίδια εφημερίδα επικαλείται πηγές από αξιωματούχο της Ε.Ε., σύμφωνα με τον οποίο οι διεθνείς πιστωτές της χώρας μας «θα πρέπει να χάσουν κάτι παραπάνω». Το τι μέλλει γενέσθαι θα αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 30 Ιανουαρίου, αναφέρει η εφημερίδα.

Χθες το βράδυ η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είχαν συζήτηση για τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και την κατάσταση στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συζητήσεων. Σήμερα η Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στο Βερολίνο.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι οι ιδιώτες πιστωτές (τράπεζες και επενδυτικά ταμεία) «εξετάζουν δύο επιλογές, είτε την κατάρρευση της Ελλάδας, που θα ενεργοποιήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου, είτε να δανείσουν τη χώρα με την ελπίδα ότι θα πληρωθούν στο ακέραιο εφόσον υπάρξει ικανή συμμετοχή στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης».

Όμως το πρακτορείο σημειώνει ότι τα χρονικά πλαίσια είναι ασφυκτικά. Η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει λήξεις ομολόγων 14,5 δισ. ευρώ μέχρι τις 20 Μαρτίου και συνεπώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχει χρήματα στα ταμεία της. Όμως η συμφωνία για το δεύτερο δανεισμό χρονίζει και θα πρέπει να ολοκληρωθεί πολύ πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία καθώς «μόνο η γραφειοκρατική διατύπωση (για το δάνειο) θα διαρκέσει τουλάχιστον ενάμιση μήνα» όπως σημειώνει το Reuters.

Αβεβαιότητα κυριαρχεί όχι μόνο για το «αν» αλλά και για το «ποιοι» θα δεχθούν να συμμετάσχουν στην όποια συμφωνία. Το αμερικανικό πρακτορείο εκτιμά ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα (PSI) δεν θα είναι μεγαλύτερη του 60% καθώς υπάρχει ένα 20-25% των πιστωτών που δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του.

Στο ίδιο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ (όπως διέρρευσε το περασμένο Σάββατο από το περιοδικό Der Spiegel) διατηρεί σοβαρές αμφιβολίες για ικανότητα της Ελλάδας να αντεπεξέλθει στις αυξανόμενες δανειακές της υποχρεώσεις.

Η πρόσθετη επιβάρυνση θα φέρει νέα μέτρα, τα οποία όμως θα θέσουν εν αμφιβόλω τη συμφωνία του Οκτωβρίου (για κούρεμα 50%). Άλλωστε σε παλαιότερο έγγραφο του Ταμείου που είχε διαρρεύσει τον Οκτώβριο είχε επισημανθεί ότι θα απαιτηθεί διαγραφή έως και 70% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων και επιτόκιο κοντά στο 4,5% προκειμένου να μπορεί η Ελλάδα να καλύψει το νέο δάνειο.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί κατά την προχθεσινή συνάντησή τους στο Βερολίνο. Οι δύο ηγέτες άσκησαν πιέσεις στους ιδιώτες πιστωτές να δεχτούν την προτεινόμενη από το ΔΝΤ μείωση στα χρεόγραφα της Ελλάδας.

Όπως όμως σημειώνει χαρακτηριστικά το Reuters, «οι ιδιώτες πιστωτές συνεχίζουν μια επικίνδυνη στρατηγική», που πιθανόν να τους φέρει μπροστά σε έναν «εξαναγκασμό» από την Ευρώπη εφόσον δεν συναινέσουν στη διαγραφή χρέους σε εθελοντική βάση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου