Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Κοινό «ταμείο» για EFSF και ESM ζητεί η Λαγκάρντ


Υποστηρίζει ότι η ένωσή τους θα δημιουργούσε έναν μηχανισμό δυναμικού 750 δισ. ευρώ

Από Το Βήμα

Ένα κοινό ταμείο το οποίο θα περιλαμβάνει τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα αποτελούσε «ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη», δήλωσε την Τετάρτη η γενική διευθύντρια του ΔιΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

Το υπάρχον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει ακόμη κεφάλαια ύψους 250 δισ. ευρώ και θα διαλυθεί τον Ιούλιο 2013, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας με κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ θα κληθεί να το αντικαταστήσει από τον Ιούλιο. Η ένωσή τους θα δημιουργούσε έναν μηχανισμό συνολικού δυναμικού 750 δισ. ευρώ.


Η ένωση των δύο μηχανισμών για την αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης συναντά την αντίθεση της Γερμανίας, παρά τις πιέσεις που ασκούνται από τους εταίρους του Βερολίνου, ανάμεσά τους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Το Βερολίνο δεν έχει λάβει καμία απόφαση σχετικά με την ένωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μετά τον Ιούλιο 2013, ανακοίνωσε την Τρίτη το γραφείο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, μετά τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την προοπτική αυτή.

«Αυτό δεν είναι το μόνο, πρέπει επίσης να υπάρξουν κοινοί κανόνες, πρέπει να υπάρξει μία συλλογική βούληση, που θα εκφράζεται από μία γραμμή άμυνας», επισήμανε η κ. Λαγκάρντ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τάχθηκε και πάλι υπέρ της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης για να αποφευχθεί η μετάδοση της ελληνικής κρίσης χρέους σε χώρες που βρίσκονται σε δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία.

«Εάν ληφθούν οι σωστές αποφάσεις στις επόμενες εβδομάδες, τότε το τέλος του 2012 θα είναι καλύτερο από την αρχή του», είπε και επανέλαβε ότι «φυσικά πιστεύει στο μέλλον του ευρώ». Εξήγησε ακόμα πως το «τείχος προστασίας» σημαίνει ότι, εάν η φωτιά (σ.σ.: της κρίσης) πρόκειται να διαδοθεί, θα πρέπει «να έχουμε τη δυνατότητα να τη σταματήσουμε».

«Η Ελλάδα για παράδειγμα», σημείωσε, «βρίσκεται σε μια άκρως δύσκολη οικονομική κατάσταση, ας είμαστε ρεαλιστές. Εάν εξαπλωθεί, εάν δεν σταματηθεί εγκαίρως από το σύνολο των εταίρων, θα πρέπει να μπορέσουμε να σταματήσουμε τη φωτιά ώστε να μη διαδοθεί στην Ιταλία, την Ισπανία ή αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου