Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Βόμβα για τις τράπεζες το «μαύρο κουτί» των δανείων


Από την Αυγή

Του Δημήτρη Τσιπούρα

Πόρισμα στα μέτρα της τρόικας, που καταφθάνει στην Αθήνα την Τρίτη, ετοίμασε η αμερικανική BlackRock για την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά το «μαύρο» κουτί των δανείων που έχουν οι τράπεζες, σε συνδυασμό με την εκκρεμότητα του PSI, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: κρατικοποίηση με δημόσια συμμετοχή, συγχωνεύσεις ή και λουκέτα για τράπεζες που δεν θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες κινδύνου.

Το σημαντικότερο σημείο του πορίσματος της αμερικανικής ελεγκτικής εταιρείας αφορά την έκθεση των πιστωτικών ιδρυμάτων στα κόκκινα δάνεια, τα οποία αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό και που οφείλεται, όπως αναφέρει, στην ύφεση που πλήττει την ελληνική κοινωνία και όχι στις απρόσεκτες και επισφαλείς δανειοδοτήσεις!


Την ίδια ώρα οι συνθήκες στον κλάδο, στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη επιδεινώνονται, καθώς μελέτη της Alpha Bank επισημαίνει πως η μείωση καταθέσεων από το τέλος του 2009 μέχρι το τέλος Νοέμβριου 2011 φτάνει τα 64,5 δισ. ευρώ.


Το πόρισμα που έχει στα χέρια της η Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργεί νέο πονοκέφαλο, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι αναγκασμένη να υπολογίσει τις διαγραφές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά, αφού λάβει υπόψη τις προβλέψεις που ήδη έχουν διενεργηθεί, αλλά και τα αναμενόμενα έσοδα.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, αφού ολοκληρωθεί ο υπολογισμός, θα παραδοθεί στα πιστωτικά ιδρύματα προς τα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου ο λογαριασμός επισφαλειών που θα πρέπει να εμφανιστούν στα φετινά αποτελέσματα, προκειμένου οι ισολογισμοί των τραπεζών να παραμένουν «καθαροί».

Πηγές της ΤτΕ επισημαίνουν, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων δεν θα επηρεάσει τον προγραμματισμό της για τις επισφαλείς χορηγήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, μόλις «κλείσει» το PSI και οριστικοποιηθούν οι όροι της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, θα ζητηθεί από τις τράπεζες να καλύψουν και τις σχετικές ζημιές, προκειμένου ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) να επανέλθει στο ελάχιστο επιτρεπτό όριο του 10% που απαιτεί η τρόικα ή στο 9%, όπως επιμένουν οι τράπεζες, που είναι και το γενικό όριο για τις υπόλοιπες στην Ευρώπη.

Εάν υπάρξει αυτή η αλλαγή, οι κεφαλαιακές ανάγκες μπορεί να υποχωρήσουν έως και κατά 3 δισ. ευρώ, περιορίζοντας τις «πιέσεις» που θα εκδηλωθούν στο σύστημα.

Η προσαρμογή των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Αυγούστου, ώστε οι διοικήσεις των τραπεζών να αντιπροτείνουν πώς ακριβώς θα «συμμαζέψουν» τα μαγαζιά τους. Και αυτό επειδή, εκτός από τις αυξήσεις κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών ή ομολογιακών δανείων, θα μπορούν να περιλαμβάνουν και πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως οι θυγατρικές στο εξωτερικό.

Φυσικά οι τραπεζίτες δίνουν την ύστατη μάχη για τον έλεγχο του συστήματος, καθώς, με βάση τον νόμο που ισχύει σήμερα, υπάρχει ο κίνδυνος το Δημόσιο να αποκτήσει πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα και η ΤτΕ από τις αρχές του 2011 υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης δράσης με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων σχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου