Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η πορτογαλική πυρκαγιά


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Lex

Η πυρόσβεση είναι μια δουλειά που τρελαίνει. Ενώ οι ηγέτες της ευρωζώνης επικεντρώνονται στην μεγαλύτερη φλόγα της περιφέρειας, την Ελλάδα, η πυρκαγιά που καίει στην Πορτογαλία απειλεί να φύγει εκτός ελέγχου.

Το yield στο 10ετές πορτογαλικό επιτόκιο έχει εκτιναχθεί πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες μετά την υποβάθμιση της χώρας σε junk πριν δύο εβδομάδες. Κινείται πάνω από το 14% και ποτέ δεν ήταν τόσο μακρινή η απόσταση για την επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές το 2013.


Οι υποβαθμίσεις και οι ακανθώδεις συνομιλίες για το ελληνικό PSI είναι ανάμεσα στους υπεύθυνους για τους φόβους ότι η πυρκαγιά θα γίνει ανεξέλεγκτη, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι εκείνο που ταλανίζει την Λισσαβόνα από την αρχή: Οι φόβοι ότι η απουσία ανάπτυξης και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, θα κάνουν αφόρητο το βάρος του χρέους.


Υπάρχουν όμως και ορισμένα φωτεινά σημεία. Η εμφάνιση των εξαγωγών ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του περασμένου έτους. Και η νέα κυβέρνηση έχει αποδειχθεί σταθερή και αποτελεσματική, προωθώντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και κερδίζοντας τα εύσημα των πιστωτών. Γι’ αυτό και θα μπορούσε η Πορτογαλία να γίνει μια ευκαιρία για να πάρουν το «πάνω χέρι» οι ηγέτες της ευρωζώνης.

Το υπάρχον πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας λήγει το 2013, οπότε μια απόφαση για το αν θα επεκταθεί, θα πρέπει να ληφθεί φέτος. Γιατί δεν αποφασίζουν να δράσουν άμεσα και να διαλύσουν κάθε φόβο άμεσης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα; Η ταχύτητα, στο κάτω - κάτω, είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστεί η ζημιά από την πυρκαγιά.

Σημ. Από το Ανεμογκάστρι: Το γράφημα που συνοδεύει αυτή την ανάρτηση δημοσιεύθηκε στο XrimaNews με την εξής λεζάντα: «Το επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Πορτογαλία. Το παραπάνω γράφημα μας δείχνει πόσο πολύ έχει επιδεινωθεί η κρίση χρέους στην χώρα το τελευταίο διάστημα, με τα spread και το επιτόκιο δανεισμού της χώρας να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου