Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

«Η Ευρώπη θα χάσει τα ΑΑΑ αν...»


Από τη SofokleousIn

Διατήρησε την αξιολόγηση AAA/A-1+ για την Ευρωπαϊκή Ένωση η Standard and Poor's παρά την υποβάθμιση της Γαλλίας, της Αυστρίας και του EFSF. Ο οίκος επισημαίνει ότι οι προοπτικές είναι αρνητικές, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για υποβάθμιση εντός του επόμενου εξαμήνου. Σύμφωνα με τους αναλυτές όλα εξαρτώνται από την επίλυση της κρίσης χρέους και τα εργαλεία που θα αναπτυχθούν για την προστασία της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.


Ο οίκος την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε σταθερές προοπτικές μόνο για τη Γερμανία και τη Σλοβακία, μεταξύ 16 χωρών που αξιολογήθηκαν. Βάσει των στοιχείων πλέον οι χώρες με την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση εισφέρουν μόλις το 33% των εσόδων της Ε.Ε. έναντι του 49% το 2011.


Ο οίκος στην έκθεση επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τους μηχανισμούς και τη δυνατότητα να αντέξει και να υπερβεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποια από τα μέλη της.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι αρνητικές προοπτικές ανταποκρίνονται στις αρνητικές προοπτικές των 16 από τις 27 χώρες μέλη.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ε.Ε. μόνο αν χάσει και άλλη χώρα τα ΑΑΑ ή αν κάποια χώρα χρεοκοπήσει, χωρίς να διευκρινίζουν τι θα πράξουν μετά την υλοποίηση του PSI για την Ελλάδα, όπου έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς προσωρινής χρεοκοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου