Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Στη γραμμή Μέρκελ ο Παπαδήμος


Η Ελλάδα δεν ζητά κούρεμα ΕΚΤ και πρώτου Μνημονίου. Θα πάρει πιο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα

Από τη SofokleousIn

Τη γερμανική γραμμή φαίνεται ότι υιοθετεί στις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους ο Λουκάς Παπαδήμος, καθώς, όπως δήλωσε τα ξημερώματα, στόχος είναι να αποφευχθεί περαιτέρω εμπλοκή του Δημοσίου τομέα (δηλαδή των κρατών της Ευρωζώνης) στο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Υπ’ αυτό το πρίσμα η Ελλάδα θα αρκεστεί στο όφελος που θα προκύψει από τη συμμετοχή των ιδιωτών και θα λάβει σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα.


Στο τραπέζι έχει τεθεί η συμμετοχή της ΕΚΤ – από το ΔΝΤ – καθώς και το κούρεμα που πρώτου δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης, με πρωτοβουλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Λουκάς Παπαδήμος φαίνεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσει αυτά τα χαρτιά στη διαπραγμάτευση εμμένοντας στην αρχική συμφωνία της 26-27ης Οκτωβρίου για κούρεμα του ιδιωτικού τομέα.


Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο διάσωσης, ο Λουκάς Παπαδήμος ελπίζει στην ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, παράλληλα με το κούρεμα, εντός της εβδομάδας.

Μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο πρωθυπουργός δεν απέκρυψε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, δήλωσε ωστόσο βέβαιος ότι τόσο τα ελληνικά κόμματα όσο και οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους.

Το κούρεμα του χρέους αλλά και η νέα δανειακή σύμβαση συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μπαρόζο, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Όλι Ρεν. Η συνάντηση αυτή άρχισε αργά χθες το βράδυ, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την έκκληση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής προς τις ελληνικές αρχές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για το PSI και να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις τις επόμενες μέρες. Ανοιχτά παραμένουν, μεταξύ άλλων, η περικοπή των δαπανών και τις προσαρμογές για τη μείωση του κόστους εργασίας (13ος, 14ος μισθός κ.ά.) και του κόστους παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις για το PSI, ο Λουκάς Παπαδήμος σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω εμπλοκή του δημόσιου τομέα, δηλαδή των χωρών της ευρωζώνης στις προσπάθειες απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής ζήτησε από τα ελληνικά κόμματα να δεσμευτούν αμετάκλητα στην τήρηση του νέου προγράμματος. Ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστεί αυτή η δέσμευση θα προσδιοριστεί εν καιρώ τονίζοντας παράλληλα την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνοχή των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου