Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Το PSI και ο δράκος


Από Το Ποντίκι 17.1.2012 (απ' όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Η... δημοφιλής ιστορία των ημερών με το PSI χαρακτηρίζεται ήδη από πολλούς ειδικούς ως μεγάλο παραμύθι. Ωστόσο, σε αυτό το παραμύθι ο δράκος υπάρχει στην πραγματικότητα.

Μπορούμε να τον δούμε ακούγοντας την αφήγηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας. Ο Λουκάς Παπαδήμος στην πρώτη του συνέντευξη από την ανάληψη της πρωθυπουργίας (CNBC) διέλυσε τις όποιες ψευδαισθήσεις λέγοντας ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα, με περισσότερα επώδυνα υφεσιακά μέτρα.


Με άλλα λόγια, το παραμύθι της κυβέρνησης Παπανδρέου περί επιστροφής στην... ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2011 έχει πάει περίπατο. Αντίθετα, στο παραμύθι Παπαδήμου έχουμε μπροστά μας «τα πιο δύσκολα και απαιτητικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και να ολοκληρωθούν εντός περίπου δύο ετών».


Ο τεχνοκράτης - τραπεζίτης - πρωθυπουργός, αξίζει να σημειώσουμε, υπογραμμίζει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή (λιτότητα και των... γονέων δηλαδή) διευκολύνεται εντός της ευρωζώνης και ως εκ τούτου η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί στην ουσία επιλογή για την Ελλάδα.

Και για το ποιος πληρώνει το μάρμαρο ήταν επίσης σαφής ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός. Η ανταγωνιστικότητα, είπε, «εξαρτάται εν μέρει από τον περιορισμό των μισθών και από εσωτερική υποτίμηση με μείωση των τιμών και των μισθών». Τι σημαίνει αυτό για τον κόσμο;

Ο Λουκάς Παπαδήμος το είπε κι αυτό: «Οι διαδικασίες της εσωτερικής υποτίμησης και της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι οδυνηρές και έχουν αναπόφευκτη επίπτωση τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας».

Να συνοψίσουμε: Ο πρωθυπουργός που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ, λέει ξεκάθαρα ότι η ελληνική κοινωνία θα στραγγιστεί. Αυτό που δεν λέει ο πρωθυπουργός είναι πότε όλες αυτές οι θυσίες θα πιάσουν τόπο και θα αρχίσει να φαίνεται το φως στο βάθος του τούνελ.

Και δεν το λέει είτε διότι δεν το ξέρει είτε διότι δεν τον ενδιαφέρει, αφού η βασική του εργασία είναι να εξασφαλίσει ότι οι πιστωτές της χώρας στον τελικό απολογισμό δεν θα χάσουν τα κέρδη που έχουν συσσωρεύσει ως κοινοί τοκογλύφοι. Ή μήπως η διαδικασία του PSI έχει διαφορετικό στόχο;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου