Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Στο «κόκκινο» η αγωνία για το PSI


Στο 75% - 80% η συμμετοχή στο κούρεμα

Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις θα οδηγήσουν στην ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC), με στόχο την αύξηση στο 90%

Από Το Βήμα

Του Άγη Μάρκου

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία για τα αποτελέσματα του PSI, λίγες ώρες πριν την εκπνοή της περιόδου αποδοχής των όρων της πρόσκλησης που έχει απευθύνει το ελληνικό δημόσιο στους πιστωτές της για την ανταλλαγή των ομολόγων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσοστό συμμετοχής στο «κούρεμα» της τάξης του 75% - 80%, οι οποίες, εάν επαληθευτούν, θα οδηγήσουν στην ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC), με στόχο την αύξηση του ποσοστού αυτού στο 90%.


Ωστόσο, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι δεν είναι δυνατή η διατύπωση ασφαλών προβλέψεων για όσο διάστημα βρίσκεται σε υλοποίηση η όλη διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και το «κλείσιμο» της σχετικής προθεσμίας το βράδυ της Πέμπτης.

Ένα ακόμη θέμα που έχει αναδυθεί σχετίζεται με το ομόλογο ονομαστικής αξίας 14,5 δισ. ευρώ που λήγει αυτόν το μήνα, μέρος του οποίου έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο τίτλος αυτός θα πρέπει να αποπληρωθεί στο 100% στην Ευρωτράπεζα, η οποία θα επιστρέψει τα κέρδη της για τη χρηματοδότηση του ελληνικού πακέτου στήριξης σε δεύτερη φάση. Τίθεται λοιπόν ένα σοβαρό ταμειακό ζήτημα, για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση.


Ποιοι έχουν αποδεχθεί την πρόταση

Τη Δευτέρα 12 μέλη του IIF αποδέχθηκαν την πρόταση του ελληνικού δημοσίου για το PSI, συμπεριλαμβανομένων της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Eurobank EFG, ενώ ανάλογη απόφαση συμμετοχής στο «κούρεμα» έλαβε και το χθεσινοβραδινό διοικητικό συμβούλιο της ΑΤΕΒank.

Επιπλοκή φαίνεται να υπάρχει με την αποδοχή του «κουρέματος» από ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία, οι διοικήσεις των οποίων καθυστερούν τη λήψη των σχετικών αποφάσεων, με την κυβέρνηση να πιέζει για να κλείσει το θέμα σύντομα.

Συνολικά οι ελληνικοί φορείς έχουν στην κατοχή του το 35% του χρέους που θα αναδιαρθρωθεί, το οποίο αντιστοιχεί σε τίτλους ονομαστικής αξίας 68 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 45 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και τα υπόλοιπα σε ασφαλιστικούς φορείς.

Από τα υπόλοιπα 177 δισ. ευρώ, η πλειονότητα, περί τα 148 δισ. ευρώ, μπορεί να «κουρευτεί» με την ενεργοποίηση των CAC, ενώ για τα 29 δισ. ευρώ που υπόκεινται σε άλλα δίκαια πέραν του ελληνικού, θα χρειαστούν επιπλέον διαδικασίες.


Μήνυμα IIF στους ομολογιούχους

Για τις σοβαρές και εξαιρετικά έντονες επιπτώσεις μίας πιθανής ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας στην παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) σε εμπιστευτικό του έγγραφο που διέρρευσε στην αγορά, την ώρα που κορυφώνεται η διαδικασία για το «κούρεμα».

«Οι ζημιές είναι δύσκολο να υπολογιστούν με οποιοδήποτε βαθμός ακρίβειας, αλλά δύσκολα δεν θα ξεπερνούσαν το ένα τρισ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters.

Το έγγραφο υποστηρίζει πως ελληνικό χρεοστάσιο θα οδηγούσε πιθανότατα στην ανάγκη εξωτερικής στήριξης προς την Ιταλία και την Ισπανία για την ανάσχεση του κινδύνου διάχυσης.

Οι επιπτώσεις θα ήταν σημαντικές και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που θα χρειάζονταν ένα «τείχος» σχεδόν 380 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρει το κείμενο.

Η ζημιά θα ήταν τεράστια και για την ΕΚΤ καθώς, υποστηρίζει το έγγραφο, η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας ξεπερνά το 200% της κεφαλαιακής της βάσης ενώ θα εγείρονταν και υψηλότερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα.

Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 18ης Φεβρουαρίου και διαβάθμιση «εμπιστευτικό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου