Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Συνάντηση ιδιωτών για το «κούρεμα»


Ο ISDA εξετάζει την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS)

Από Το Βήμα

«Μυστική» συνάντηση έχουν την Πέμπτη το πρωί οι εκπρόσωποι 15 μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών ταμείων προκειμένου να διερευνήσουν τις προοπτικές για τη συμμετοχή τους στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI), αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα η ομάδα των τραπεζιτών και των επενδυτών θα εξετάσει συγκεκριμένα την πιθανότητα ενεργοποίησης των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) κάτι το οποίο θα συμβεί σε περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους δεν ξεπεράσει το 75%.


Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η πιθανή ενεργοποίηση των CDS θα είναι κάθε άλλο παρά μια τυπική ή απλή διαδικασία καθώς θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στους κατόχους αντίστοιχων τίτλων ανά τον κόσμο (το πλήθος τους υπολογίζεται σε 2,9 δισ.) ανεξαρτήτως της σύνδεσής τους με τα ελληνικά ομόλογα.

Η μυστικότητα που καλύπτει τη συνάντηση μάλλον επιτείνει την ανησυχία των αγορών για την πιθανή έκβαση της διαδικασίας ανταλλαγής χρέους, αναφέρει η WSJ. Η συνάντηση διοργανώνεται από το διεθνή οργανισμό κατόχων παράγωγων επενδυτικών προϊόντων και swap (ISDA) και δεν προβλέπεται η συμμετοχή σε αυτή «εξωτερικών παραγόντων» ενώ δεν πρόκειται να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωσή της.

Σημειώνεται ακόμα ότι ενώ δεν είναι γνωστή η έκθεση των τραπεζών που συμμετέχουν στη διαδικασία στο ελληνικό χρέος δεν είναι γνωστή το ύψος των CDS που συνδέονται με τα ελληνικά ομόλογα υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 3,2 δισε. δολάρια. Ποσό που θεωρείται σχεδόν «ασήμαντο» συγκριτικά με την αξία του συνόλου των ασφαλίστρων που έχουν εκδοθεί παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου