Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Σλοβακία: Σε πολιτική κρίση εξελίσσεται το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το EFSF


Με παραίτηση απειλεί η πρωθυπουργός

Από τη Ναυτεμπορική

Με παραίτηση απείλησε η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα, αν ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται δεν καταλήξει σε συμφωνία για τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κ. Ραντιτσόβα αναφέρθηκε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με στελέχη του κόμματός της λίγο προτού ξεκινήσουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι συνομιλίες σήμερα έληξαν χωρίς αποτέλεσμα, όμως θα συνεχιστούν την Τρίτη, πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία για το θέμα στη Βουλή.


Στη νέα συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε το κόμμα της Ραντιτσόβα, στην οποία απευθύνεται ιδιαίτερα στο κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS) που αντιτίθεται στην διεύρυνση του ταμείου, προτείνεται στο μέλλον οι εκταμιεύσεις από το ΕFSF να εγκρίνονται από την κυβέρνηση της Σλοβακίας και από την επιτροπή οικονομικών και προϋπολογισμού της Βουλής, τα κόμματα να μην έχουν δικαίωμα βέτο – όπως ζητούσε το SaS – ενώ συνιστά και τη δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα καθορίζει τη θέση της Σλοβακίας στις εκταμιεύσεις δανείων.


Μιλώντας στους δημοσιογράφους η ίδια η πρωθυπουργός της Σλοβακίας δεν έκανε ευθέως λόγο για απειλή παραίτησης, όμως ανέφερε: «Τώρα πρέπει να πάρω μια υπεύθυνη απόφαση σχετικά με το πώς θα προτείνω στα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού να προχωρήσουμε. Θα έχω λάβει μια υπεύθυνη απόφαση έως το πρωί».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου