Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Μπερλουσκόνι: Θα ονομάσω το κόμμα μου «Φόρτσα γκόμενα»


Συνεχίζει τα αστεία παρά τα προβλήματα στην οικονομία και την κυβέρνηση ο Ιταλός πρωθυπουργός

Από Τα Νέα

O πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παρά τα προβλήματα της ιταλικής οικονομίας αλλά και τις ενδοκυβερνητικές διενέξεις, επιμένει στους αστεϊσμούς. Αυτη τη φορά ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το όνομα του κόμματός του. «Θα αλλάξω το όνομα του κόμματος γιατί δεν είναι στην καρδιά του κόσμου. Προτιμώ το "Φόρτσα γκόμενα" (Forza gnocca)» είναι η δήλωση που τον έκανε και πάλι πρωτοσέλιδο.


Μιλώντας στο Μοντετσιτόριο, την έδρα της ιταλικής Βουλής, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «τον κάνουν να γελά οι εικασίες για παραιτήσεις και νέας κυβερνήσεις». Ταυτόχρονα απέδωσε σε «παραμύθια» τη σύγκρουσή του με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.


«Εργαζόμαστε σε απόλυτη αρμονία» υποστήριξε ο Μπερλουσκόνι, φροντίζοντας πάντως να διαμηνύσει ότι η επιλογή του διαδόχου του Μάριο Ντράγκι στην Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας (πεδίο διαμάχης με τον Τρεμόντι και ευρύτερα στην κυβέρνηση) είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και πρόκειται να το εξασκήσει.

Πιο διαφωτιστικό ήταν το σχόλιο του Τρεμόντι μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου: «Έχουμε αντίθετη ιδέα (σ.σ.: με τον Μπερλουσκόνι) για το χρήμα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, ο οποίος θέλει να δει στη θέση του Μάριο Ντράγκι (που αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΚΤ) τον Βιτόριο Γκρίλι, νυν γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αντίθετα υποστηρίζει τον Φαμπρίτσιο Σακομάνι, νούμερο δύο σήμερα στην Κεντρική Τράπεζα.

Αυτό που επισκίασε, ωστόσο, τις νέες οικονομικές εξελίξεις και τη διαμάχη για τον επόμενο κεντρικό τραπεζίτη της Ιταλίας ήταν η δήλωση εν είδη αστείου του Μπερλουσκόνι σχετικά με τη μετονομασία του κυβερνώντος κόμματος.

«Θα αλλάξουμε την ονομασία του Κόμματος της Ελευθερίας γιατί δεν είναι στην καρδιά του κόσμου. Γίνονται δεκτές προτάσεις» είπε για να συνεχίσει ίσως με κάποια δόση αυτοσαρκασμού: «Μου λένε ότι η ονομασία που θα είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία είναι "Φόρτσα γκόμενα"».

Για «εκφράσεις χυδαίες και προσβλητικές» μίλησαν ωστόσο γυναίκες μέλη του Κόμματος της Ελευθερίας. «Είναι ίσως το μόνο κόμμα που πραγματικά είχε ο Μπερλουσκόνι, το μόνο που δεν έχει ανάγκη να ιδρύσει γιατί μόνο αυτό το κόμμα είναι οργανωμένο» δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ρόζι Μπίντι.

Οι Δημοκρατικοί κατακεραυνώνουν τον Ιταλό πρωθυπουργό, μιλούν για αθλιότητα, λέγοντας ότι ο Καβαλιέρε είναι «άρρωστος». Η Ρόζι Μπίντι τονίζει ότι η φάρσα έχει γίνει πια τραγωδία.

Την αισιοδοξία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της έρχεται να... μετριάσει ο κυβερνητικός εταίρος του και ηγέτης της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι λέγοντας ότι θα ήταν «περίπλοκη» η παραμονή της κυβέρνησης έως τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές το 2013.

Ο Μπόσι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως θα ήταν καλύτερο για τη χώρα να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, αλλά «ο Μπερλουσκόνι είναι το πρόβλημα».

Περαιτέρω διευκρινίσεις δεν έδωσε, είναι πάντως ξεκάθαρο ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει («αν δεν τον ρίξουν», όπως δηλώνει) πριν το 2013 παρά την «τρικυμία» προσωπικών και πολιτικών προβλημάτων, τέσσερις δίκες και μία οικονομία σε κρίση.

Ο Μπόσι μίλησε και για τη διαμάχη στους κόλπους της κυβέρνησης σχετικά με τον νέο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας. Ο ίδιος βρίσκεται σε αντίθετο «στρατόπεδο» με τον Μπερλουσκόνι, στηρίζοντας μαζί με τον Τρεμόντι τον Βιτόριο Γκρίλι.

Ο Σακομάνι είναι από τη Ρώμη και ο Γκρίλι από το Μιλάνο, εκλογική βάση της Λέγκας, η οποία υποστηρίζει ότι στην πρωτεύουσα έχει υπερσυγκεντρωθεί εξουσία και επιδιώκει αυτονομία για τις περιφέρειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου