Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

Το Πεκίνο παρεμβαίνει για στήριξη τραπεζών


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Simon Rabinovitch (Πεκίνο)

Το Πεκίνο θα προχωρήσει σε εξαγορές περισσότερων μετοχών των μεγαλύτερων τραπεζών της επικράτειας, σε μια προσπάθεια υποστήριξης του χρηματιστηρίου που υφίσταται μεγάλη πτώση. Πρόκειται για την πιο δυναμική κρατική κίνηση μέχρι σήμερα, η οποία έχει στόχο την τόνωση της εμπιστοσύνης εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Η Central Huijin, εγχώριος βραχίονας του κρατικού επενδυτικού ταμείου (SWF) του Πεκίνου, θα αγοράσει τραπεζικές μετοχές προκειμένου να επέλθει σταθεροποίηση στους «άξονες» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του πρακτορείου Xinhua.


Η απόφαση ελήφθη την ώρα που το χρηματιστήριο του Πεκίνου έκλεινε στα χαμηλότερα επίπεδα 30 μηνών και αμέσως προκάλεσε άμεση ανακούφιση, όπως φάνηκε από το ράλι των τραπεζικών μετοχών στις συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ.

Αν και η κινεζική ανάπτυξη έχει αντεπεξέλθει αρκετά καλά μέχρι στιγμής, η ευρωπαϊκή κρίση χρεών και ο κίνδυνος διπλού σκέλους ύφεσης στις ΗΠΑ, έχουν επισκιάσει την οικονομία.

Καθώς ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλά τριών ετών και τα επίπεδα του χρέους διογκώνονται εξαιτίας μεγάλων δαπανών, οι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν ότι το Πεκίνο θα μπορέσει να διαθέσει την μεγάλη στήριξη που έδωσε όταν χτύπησε η διεθνής κρίση το 2008.

Καθώς «οσμίζονται» τις ευαισθησίες, οι επενδυτές στρέφονται κατά της Κίνας, στοιχηματίζοντας πάνω στις πιθανότητες κρατικού χρεοστασίου και πουλώντας μετοχές τραπεζών, που είναι το «αίμα» στις φλέβες της κινεζικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση, μέσω της Huijin, είναι ήδη μέτοχος πλειοψηφίας σε όλες τις μεγάλες τράπεζες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, η Central Huijin θα αρχίσει τις αγορές «τις ερχόμενες ημέρες» αγοράζοντας μετοχές των τεσσάρων μεγαλύτερων οίκων: Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Bank of China και Agricultural Bank of China.

Η τελευταία φορά που η Huijin έκανε ανάλογη θεαματική κίνηση ήταν τον Σεπτέμβριο 2008, όταν ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, προκαλώντας μαζικές πωλήσεις στο κινεζικό χρηματιστήριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου