Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

«Σε υψηλά επίπεδα έως το 2030 το ελληνικό χρέος»


Βloomberg: Η τρόικα τονίζει ότι χρειάζεται 60% κούρεμα για να επιτευχθεί μείωση του χρέους στο 110% του ΑΕΠ το 2020.

Από την Καθημερινή

Το ελληνικό χρέος θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα έως το 2030 επισημαίνει η Τρόικα σε έκθεσή της που παρουσίασε στο Eurogroup, σύμφωνα με το Βloomberg. Τονίζει ότι χρειάζεται 60% κούρεμα για να επιτευχθεί μείωση του χρέους στο 110% του ΑΕΠ το 2020 και 50% κούρεμα για να μειωθεί το χρέος στο 120%.


Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το σενάριο της συγχώνευσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (ESM) από τα μέσα του 2012, ώστε να αυξηθεί η «δύναμη πυρός» του δεύτερου στα 940 δισ. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις.


Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση των δύο ταμείων – με παράλληλη κατάργηση των ανώτατων ορίων τους ύψους 440 δισ. ευρώ για το EFSF και 500 δισ. ευρώ για τον ESM – επιταχύνθηκαν αυτή την εβδομάδα, μετά τη διαφωνία Γαλλίας και Γερμανίας και την αντίθεση της ΕΚΤ στη μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF.

Με βάση τις ισχύουσες συμφωνίες, το EFSF προβλέπεται να αντικατασταθεί από τον ESM στα μέσα του 2013, αλλά τώρα συζητείται η συγχώνευσή τους από τα μέσα του 2012. Το EFSF έχει ήδη διαθέσει ή δεσμεύσει ποσά ύψους 160 δισ. ευρώ για τα προγράμματα στήριξης της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν πέντε σενάρια σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, τα οποία κυμαίνονται από την εμμονή στην εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων που αποφασίσθηκε στις 21 Ιουλίου έως μία «σκληρή» αναδιάρθρωση, όπου οι επενδυτές μπορεί να αναγκασθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέα ομόλογα στο 50% της αξίας τους.

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr


1 σχόλιο: