Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Πτωχεύει μία από τις 17 Περιφέρειες της Ισπανίας!


Από το XrimaNews

Η Καστίλλη Λα Μάντσα είναι μια από τις 17 αυτόνομες Περιφέρειες της Ισπανίας, βρίσκεται ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαλέντσια και πιθανόν να είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που θα κηρύξει πτώχευση ή θα χρειαστεί κρατική διάσωση. Η Καστίλλη, γνωστή σε όλο τον κόσμο για το παιδικό μυθιστόρημα «Δον Κιχώτης» και για τους ανεμόμυλούς της, μόλις απέκτησε νέα κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά την κήρυξε σε πτώχευση αδυνατώντας να πληρώσει μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και έχοντας μη εξυπηρετούμενο χρέος ύψους 7 δισ. ευρώ.


Οι 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι της περιφέρειας μπορούν να πληρωθούν ακόμη μόνο για ένα μήνα και στη συνέχεια δεν υπάρχουν χρήματα για άλλους μισθούς, εκτός αν υπάρξει διάσωση από την ισπανική κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα προσπαθώντας να αποφύγει την προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης, κάτι που μάλλον απεύχεται ολόκληρη η Ευρώπη.

Η κυβέρνηση της περιφέρειας αναζητεί, μάταια μέχρι στιγμής, τρόπους για να εξασφαλίσει κεφάλαια ώστε να πληρώσει μισθούς και το χρέος της, ενώ χρωστά στους προμηθευτές της 2 δισ. ευρώ. Μία σκέψη που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η άμεση πώληση της δημόσιας τηλεόρασης της Περιφέρειας και στη συνέχεια ένα πρόγραμμα λιτότητας και ίσως μία διαπραγμάτευση με τους δανειστές, στους οποίους οφείλονται 7 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν το πρόβλημα είναι άλυτο και ο χρόνος κυλά αντίστροφα. Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι τοπικοί άρχοντες αλλά και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το κυριότερο, όμως, μένει να δούμε αν θα υπάρξουν και άλλες περιφέρειες με προβλήματα αντίστοιχα με αυτά της Καστίλλης, τα οποία μέχρι στιγμής παραμένουν κρυφά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου