Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Η Standard and Poor's τορπιλίζει την Ισπανία


Από τη SofokleousIn

Ενώ η Ευρώπη αδυνατεί ακόμα και σε αυτή τη φάση να καταλήξει σε κοινά αποδεκτή λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και με τη Γερμανία να προσπαθεί να επιβάλει μονομερείς όρους, η κρίση εξαπλώνεται. Η Standard and Poor's υποβάθμισε την Ισπανία ακολουθώντας τη Moody's. Ο οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μïα βαθμίδα από ΑΑ σε ΑΑ-. Με αυτό τον τρόπο οι αγορές δείχνουν εκ νέου τις προθέσεις τους και «στριμώχνουν» τους Ευρωπαίους ηγέτες.


Η Standard and Poor's επικαλείται, μεταξύ άλλων, τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, την πιστωτική στενότητα και το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα στη χώρα.

Σύμφωνα με τον οίκο υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι στις προοπτικές ανάπτυξης της Ισπανίας λόγω της υψηλής ανεργίας, των δυσμενέστερων οικονομικών συνθηκών, των υψηλών επιπέδων του χρέους στον ιδιωτικό τομέα και της πιθανής επιβράδυνσης των οικονομιών των εμπορικών εταίρων της χώρας.

Νωρίτερα ο οίκος Fitch είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών UBS Lloyd's και Royal Bank of Scotland, ενώ είχε θέσει Barclays Bank, BNP ParibasCredit SuisseDeutsche Bank και Societe Generale σε καθεστώς παρακολούθησης για ενδεχόμενη υποβάθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Οκτωβρίου ο Fitch είχε επίσης υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, στο AA-, με αρνητικές προοπτικές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου