Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

Bloomberg: Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων προετοιμάζονται για κούρεμα 60%


Οι όροι της συμφωνίας του Ιουλίου κρίνονται ανεπαρκείς από τους επενδυτές

Από Το Βήμα

Νέο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg φέρνει πιο κοντά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό που πιθανόν να φτάσει το 60%. Όπως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων εκτιμούν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού ελλείμματος από το 21% που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου προκειμένου να επανέλθει σε εξυπηρετήσιμο επίπεδο.


«Όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ένα πολύ βαθύτερο haircut χρειάζεται για να γίνει η κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα βιώσιμη» δηλώνει ο επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος της BNP Εμιέλ βαν ντεν Χαϊλίγκενμπεργκ. Ο ίδιος εκτιμά ότι σε περίπτωση που δεν αποφασιστεί γενναία μείωση του ελληνικού χρέους τότε τα προβλήματα θα γίνουν μεγαλύτερα και η Ελλάδα θα τελεί διαρκώς σε καθεστώς στήριξης από τα πακέτα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

«Η μεγέθυνση των όρων της συμφωνίας είναι πολύ πιθανή. Μέχρι σήμερα γινόταν προσπάθεια για την αποτροπή της χρεοκοπίας της Ελλάδας και την ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών. Όμως αυτό που πρόκειται να συμβεί τώρα είναι μάλλον πιο λογικό. Θα επιτρέψουν στην ευρωζώνη να προχωρήσει» αναφέρει ο διαχειριστής επενδυτικού ταμείου με έδρα το Λονδίνο Πάτρικ Άρμστρονγκ.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου fund επένδυσης σε κρατικά ομόλογα Μοχάμεντ Ελ Εριάν σημειώνει ότι απαιτείται ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» καθώς το σχέδιο που με βάση τις προηγούμενες συμφωνίες δεν είναι δημοσιονομικά βιώσιμο. Ο ίδιος μάλιστα ευελπιστεί ότι θα ληφθεί σύντομα σχετική απόφαση καλώντας τους ευρωπαίους ηγέτες να καταλάβουν ότι «η μείωση του χρέους είναι μέρος της λύσης» των ευρωπαϊκών προβλημάτων.

Χθεσινό δημοσίευμα του ίδιου ειδησεογραφικού πρακτορείου ανέφερε ότι οι γερμανικές τράπεζες προετοιμάζονται για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό έως και 60% επικαλούμενο συζητήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες κατά τη διάρκεια συνεδρίου των Γερμανών τραπεζιτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου