Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Robert Shapiro: Προειδοποιεί για κατάρρευση μέχρι τα τέλη του... μήνα!


Από το Κέρδος

Σενάρια άμεσης κατάρρευσης στην Ευρωζώνη, εάν δεν δράσουν τώρα οι ηγέτες, δίνει ο Robert Shapiro, σύμβουλος του ΔΝΤ και ειδικός στις διασώσεις τραπεζών, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Το ότι η καθυστέρηση πολιτικής δράσης είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την εξέλιξη και την επιδείνωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά.

Το ότι, εάν συνεχιστεί αυτή η αναποφασιστικότητα και η καθυστέρηση, τότε τα πράγματα θα χειροτερεύσουν, είναι κάτι που όλοι λογικά μπορούμε να συμπεράνουμε.

Το ότι μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου το τραπεζικό σύστημα και κατ' επέκταση η οικονομία της ευρωζώνης θα καταρρεύσει εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική είναι κάτι το οποίο δεν θέλουμε καν να διανοηθούμε και μοιάζει και πολύ... σκληρό για είναι πραγματικό. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες φωνές που προειδοποιούν...


Ούτε λίγο ούτε πολύ, λοιπόν, ο κ. Robert Shapiro προειδοποιεί μέσω του BBC ότι, εάν η κρίση δεν αντιμετωπιστεί σωστά, τότε μέσα στις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες η ευρωζώνη θα καταρρεύσει.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, εάν δεν μπορέσουν οι ηγέτες της ευρωζώνης να λύσουν τη χρηματοοικονομική (πλέον) κρίση με αποτελεσματικό τρόπο, μέσα σε 2-3 εβδομάδες θα έχουμε κατάρρευση δημοσίου χρέους, που θα οδηγήσει σε κατάρρευση ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη.

Το στέλεχος του ΔΝΤ επεσήμανε πως αυτή τη φορά δεν θα έχει να κάνει με μία μικρή βελγική τράπεζα, αλλά με τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως και τις μεγαλύτερες γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Όπως πρόσθεσε, το τραπεζικό σοκ θα μεταδοθεί και στη Βρετανία, θα μεταδοθεί παντού ακριβώς επειδή το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι εξαιρετικά διασυνδεδεμένο.

Όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, και ειδικά οι μεγάλες, έχουν κάποια μικρότερη ή μεγαλύτερη σχέση με τις μεγάλες αμερικάνικες τράπεζες, κι έτσι η κατάρρευση δεν θα αργήσει να μεταδοθεί και στις ΗΠΑ, όπως σημείωσε ο κ. Shapiro.

Αυτή θα ήταν μία κρίση πολύ χειρότερη από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αυτό που δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς με ακρίβεια είναι πόσα είναι τα CDS ευρωπαϊκού κρατικού χρέους και των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν σήμερα στην κατοχή τους οι τράπεζες και ούτε γνωρίζουμε πόσα CDS έχουν οι βρετανικές τράπεζες ή πόσο εκτεθειμένες είναι στο ιρλανδικό χρέος.

Αν και σίγουρα αυτή η κρίση έχει κάνει πολλούς ειδικούς... διάσημους, ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε πως ο κ. Shapiro έχει αρκετά «εφόδια» και πείρα. Εκτός του ότι είναι σύμβουλος του ΔΝΤ σήμερα και από τους πλέον ειδικούς στις «προβληματικές» τράπεζες,

● είναι επίσης και συνιδρυτής και πρόεδρος της Sonecon LLC (εταιρεία οικονομικών συμβούλων που ειδικεύεται στην ανάλυση της επίδρασης που έχουν οι κυβερνητικές πολιτικές στην αγορά και την οικονομία),

● έχει διατελέσει υφυπουργός Εμπορίου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον,

● έχει Ph.D από το Πανεπιστήμιο του Harvard μεταξύ άλλων πτυχίων,

διηύθυνε στο παρελθόν το αμερικάνικο ερευνητικό κέντρο Census Bureau,

● ενώ υπήρξε και επισκέπτης καθηγητής στο Harvard, το Brookings και στο National Bureau of Economic Research των ΗΠΑ.

Ελευθερία Κούρταλη 



1 σχόλιο:

  1. πού πας ρε καραμητρο! Ουτε μια θεση στο χαρβαρντ δεν μπορεσες να βρεις, και μας κανεις και τον εξυπνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή