Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Καταιγίδα υποβαθμίσεων


Υποβάθμιση Ιταλίας και Ισπανίας από τη Fitch, 12 βρετανικών τραπεζών από τη Moody's

Από τη Ναυτεμπορική

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας στο Α+, από ΑΑ-, με αρνητικές προοπτικές προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, λίγες μέρες μετά την υποβάθμιση από τη Moody's.

O oίκος επικαλείται τις συνέπειες της επιδείνωσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, χωρίς να αποκλείει περαιτέρω υποβάθμισή του ιταλικού χρέους, σε περίπτωση που η χώρα αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για τη μείωση του ελλείμματος.

Λίγα λεπτά αργότερα ο Fitch ανακοίνωσε της υποβάθμιση και της Ισπανίας, κατά δύο βαθμίδες, στο AA-, επίσης με αρνητικές προοπτικές.


Στην ανακοίνωσή του για την Ισπανία, ο οίκος σημειώνει πως «η υποβάθμιση αντανακλά την επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη και τους κινδύνους για τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Ο οίκος διατήρησε σταθερή την αξιολόγησή του για το χρέος της Πορτογαλίας στο BBB-, επισημαίνοντας πως θα ολοκληρώσει την εξέταση της αξιολόγησης αυτής στο τέταρτο τρίμηνο.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη η υποβάθμιση του κρατικού χρέους της Ιταλίας κατά τρεις βαθμίδες, στο Α2 από Aa2, με αρνητικές προοπτικές προχώρησε από τη Moody's, ο οποίος ανακοίνωσε πως διαβλέπει κινδύνους στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του ιταλικού χρέους αλλά και επικαλούμενος την «ατονία» της ανάπτυξης.


Moody's: Υποβάθμιση 12 βρετανικών τραπεζών

Σε υποβάθμιση 12 τραπεζών της Βρετανίας προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος εκτιμά ότι έχουν περιοριστεί σημαντικά οι πιθανότητες να παρέχει η βρετανική κυβέρνηση στήριξη στις τράπεζες σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα.

Στα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υποβαθμίστηκαν συγκαταλέγονται οι Lloyds TSB Bank Plc, Santander UK Plc και Co-Operative Bank Plc, οι οποίες είδαν την πιστοληπτική τους ικανότητα να υποχωρεί κατά μία βαθμίδα.

Κατά δύο βαθμίδες υποβαθμίστηκαν οι RBS Plc και Nationwide Building Society, ενώ οι επτά μικρότερες τράπεζες υποβαθμίστηκαν από μία έως πέντε βαθμίδες. Η Clydesdale Bank, συγκεκριμένα, υποβιβάστηκε στο επίπεδο A2 με αρνητική προοπτική.

«Οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει, καθώς και τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από τις βρετανικές αρχές συνάδουν στο συμπέρασμα ότι έχουν μειωθεί σημαντικά τις πιθανότητες στήριξης των τραπεζών σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Moody's.

Ωστόσο, ο κορυφαίος οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι η υποβάθμιση των συγκεκριμένων τραπεζών «δεν αντανακλά την επιδείνωση στην ευρωστία του τραπεζικού συστήματος».

Μεταξύ άλλων, η Moody's υποβάθμισε και όλες τις αξιολογήσεις της κολοσσιαίας στεγαστικής τράπεζας της Βρετανίας, Leeds Building Society, κατά μία βαθμίδα. Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση του μακροχρόνιου χρέους και των καταθέσεων μειώθηκε από Α2 σε Α3.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε σε αυτή την υποβάθμιση επειδή θεωρεί ότι η Leeds είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τη βρετανική οικονομία. Το προφίλ πιστωτικού κινδύνου της στεγαστικής τράπεζας αυξάνει την έκθεσή της στην περαιτέρω εξασθένιση της οικονομίας, επισημαίνει.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, με τη RBS και τη Lloyds να κάνουν βουτιά 3,8% και 3,36% αντίστοιχα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου