Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Μας έχουν τελειωμένους


Από Το Ποντίκι 6.10.2011

Την περασμένη βδομάδα (Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη) εμφανίστηκαν δύο δημοσιεύματα τα οποία περιγράφουν παραστατικά τη θέση της Ελλάδας στην κλίνη του Προκρούστη, έτοιμη προς διαμελισμό και διανομή μεταξύ Αμερικανοευρωπαίων.

Το ένα δημοσίευμα ήταν από τη γαλλική εφημερίδα «La Tribune» και παρουσίαζε το γερμανικό σχέδιο «Εureca», το οποίο θα μας το κάνει λιανά σήμερα ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φ. Ρέσλερ που έρχεται στην Αθήνα με το σχέδιο της χρεοκοπίας και της υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας της χώρας.

Το έτερο δημοσίευμα - ανάλυση ήταν από το αμερικανικό ινστιτούτο στρατηγικής πρόβλεψης (Stratfor), το οποίο ξεκαθαρίζει ότι, αν η Γερμανία θέλει να σώσει το ευρώ, η μοναδική πρώτη της επιλογή είναι να πετάξει την Ελλάδα έξω από το κοινό νόμισμα.


Το Stratfor (άριστα πληροφορημένο περί των επιδιώξεων της Ουάσιγκτον), στην ανάλυση με τίτλο «Πλοήγηση στην κρίση της ευρωζώνης», παρουσιάζει τα όρια των γερμανικών επιλογών. Η περίληψη - εισαγωγή τής εν λόγω ανάλυσης έχει ως εξής:


«Η κρίση της ευρωζώνης έχει εισέλθει στον 19ο μήνα της. Η Γερμανία, η πιο ισχυρή χώρα στην Ευρώπη σήμερα, αντιμετωπίζει περιορισμούς όσον αφορά τις επιλογές της για την αλλαγή του ευρωπαϊκού συστήματος. Το Stratfor βλέπει μόνο μία επιλογή για το Βερολίνο για τη διάσωση της ευρωζώνης: Αποβολή της Ελλάδας από το οικονομικό μπλοκ και διαχείριση της κατάστασης με τη δημιουργία ενός γιγαντιαίων διαστάσεων ταμείου διάσωσης».

Κοιτώντας ανάμεσα από τις γραμμές της αμερικανικής ανάλυσης μπορεί να δει κανείς τη σκιά του εκβιασμού της Ουάσιγκτον προς το Βερολίνο.

Με πιο απλά λόγια, οι Αμερικανοί ζητούν από τη Γερμανία να πληρώσει χοντρά, καθώς υπολογίζουν (σύμφωνα με την ανάλυση του Stratfor) σε 400 δισεκατομμύρια το κόστος της αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη και σε 2 τρισεκατομμύρια τα κεφάλαια του ταμείου διάσωσης που θα αναλάβει να αναχαιτίσει το ντόμινο που θα προκληθεί σε Ιταλία, Ισπανία κ.λπ. από την ελληνική έξοδο.


Χοντρό παιχνίδι

Οι αμερικανικές, διπλωματικές προς το παρόν, απειλές προς τη Γερμανία δείχνουν ότι το παιχνίδι εκτραχύνεται. Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν τη Γερμανία σήμερα οι Αμερικανοί συνοψίζεται από μια αναφορά του Stratfor ως εξής:

«Αν και η Γερμανία είναι μακράν η ισχυρότερη ευρωπαϊκή χώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένα γερμανικό δημιούργημα. Η Ε.Ε. είναι το αποτέλεσμα μιας γαλλικής επιδίωξης που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 με στόχο τη διεύρυνση της γαλλικής ισχύος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Γαλλία έχασε τον έλεγχο της Ευρώπης από την επανενωμένη και ανανεωμένη Γερμανία. Το Βερολίνο σήμερα εργάζεται για την αναμόρφωση κομμάτι - κομμάτι των ευρωπαϊκών δομών, σύμφωνα με τις διαθέσεις και τα συμφέροντά του.

Η Γερμανία χρησιμοποιεί την οικονομική της ευρωστία για να επιβάλλει τον έλεγχό της. Σε αντάλλαγμα συμμετοχής στην οικονομική του ευμάρεια, το Βερολίνο απαιτεί από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους σύμφωνα με τις γερμανικές απαιτήσεις - μεταρρυθμίσεις που, αν υιοθετηθούν στο σύνολό τους, θα μετατρέψουν αυτές τις χώρες σε de facto γερμανικές οικονομικές αποικίες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου