Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Επιμένουν σε συμπληρωματικά μέτρα για την έκτη δόση


Από τη Ναυτεμπορική

Νέα σκληρά μέτρα, κυρίως για τον δημόσιο τομέα, και έντονη δυσπιστία περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης για την έκτη δόση. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα και θα εστιάσουν στα μέτρα προσαρμογής της περιόδου 2013-2014.

Η τρόικα ζητεί τώρα επέκταση του νέου μισθολογίου σε σώματα ασφαλείας και ΔΕΚΟ και πιο «γενναία» εφεδρεία και άμεσες απολύσεις, νέες περικοπές στην υγεία και πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των κατώτατων μισθών των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από το 2012.


Τη στιγμή που Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ αναμένουν την έκθεση της τριμερούς επιτροπής για να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της χώρας μας από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, τα μέλη της τριμερούς δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω πριν κλείσουν όλοι οι λογαριασμοί του Μεσοπρόθεσμου έως το 2014, μαζί βέβαια με τις αυτούς που αφορούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και τα κλειστά επαγγέλματα.


Μάλιστα, σε δηλώσεις τους σε ξένα Μέσα, δηλώνουν μάλλον δύσπιστοι για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη υιοθετηθεί. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, και ο αντίστοιχος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ματίας Μορς, προειδοποιούν πως τα μέτρα του σχεδίου για τη «διάσωση» της Ελλάδας μπορεί να αποτύχουν, εάν η Αθήνα δεν εφαρμόσει αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα στέκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είναι σαφές πως το πρόγραμμα (διάσωσης) δεν θα επιτύχει, εάν οι αρχές δεν ακολουθήσουν το δρόμο που συνεπάγεται πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ» ο Πόουλ Τόμσεν, προσθέτοντας πως, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος, «είναι δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω».

«Η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πως πολλές από τις πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αύξηση της πολιτικής και της κοινωνικής κόπωσης» επισημαίνει ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Ο κ. Ματίας Μορς, με τη σειρά του, ασκεί κριτική στον αργό ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. «Οι Έλληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Όμως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο. Και, συχνά, οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν», σημειώνει ο Μορς στη «Welt Am Sontag».

Στο κλίμα αυτό, λοιπόν, η τρόικα επιμένει σε συμπληρωματικά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, με στόχο την πρόσθετη εξοικονόμηση πόρων ύψους 2,5 δισ. για τα μέτρα για το 2013 και το 2014. Οι βασικοί προβληματισμοί στο να δεχθούν τα νέα μέτρα είναι οι πιθανές αστοχίες που μπορεί να υπάρξουν, αλλά και το βάθος της ύφεσης για τον επόμενο χρόνο, καθώς κανείς δεν μπορεί από τώρα να εγγυηθεί ότι θα περιοριστεί στο 2,5% του ΑΕΠ.

Με στόχο, λοιπόν, να πετύχει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τον επόμενο χρόνο στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση, η τρόικα ζητεί να προστεθούν:

1. Η επέκταση στον στενό δημόσιο τομέα του ενιαίου μισθολογίου και στα Σώματα Ασφαλείας και η εφαρμογή του μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ – εισηγμένες και μη – όπως είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Ειδικά για τις δημόσιες επιχειρήσεις, οι ελεγκτές ζητούν άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις για την κατάργηση επιδομάτων και υπερωριών υπαλλήλων δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί σε ΣΣΕ.

2. Η επέκταση του μέτρου της εφεδρείας σε πάνω από 30.000, ακόμη και στις 50.000 υπαλλήλους και την απόλυση των υπαλλήλων ή υπηρεσιών που συγχωνεύονται ή καταργούνται, ώστε να υπάρξει άμεση ελάφρυνση των δημοσίων δαπανών. Οι εκπρόσωποι της τριμερούς επιτροπής αναμένεται να έχουν και πάλι συναντήσεις με την ηγεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να γίνουν νέοι υπολογισμοί.

3. Η επανεξέταση του συστήματος δαπανών στο σύστημα υγείας, ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 6 δισ. ευρώ έως το 2014, κάτι που περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο του Μαρτίου, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.

4. Στα φορολογικά το μόνο που συζητούν με τους επιτελείς του ΥΠΟΙΚ είναι η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών από το 2012, μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Το σκεπτικό του μέτρου είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

5. Στο εργασιακό, εκτός από την απελευθέρωση των επιχειρησιακών συμβάσεων, ζητεί με όλο και περισσότερη επιμονή την κατάργηση των κατώτερων μισθών που ορίζει η ΣΣΕ, με στόχο την κινητικότητα των εργαζομένων και την αύξηση της απασχόλησης. Για τον λόγο αυτόν θα συναντηθούν και πάλι σήμερα με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Εκτός από τα νέα μέτρα, όμως, οι εκπρόσωποι των ελεγκτών εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι με το θέμα των «κλειστών» επαγγελμάτων και ζητούν πρόσθετες παρεμβάσεις στο ύψος των αμοιβών, στο κόστος των συμβολαιογραφικών πράξεων, στον αριθμό των φαρμακοποιών, ίδρυση εταιρειών πολλαπλών δραστηριοτήτων (παροχής όχι μόνο δικηγορικών αλλά και άλλων υπηρεσιών όπως λογιστικών) και επανεξέταση του τρόπου υπολογισμού των εισφορών προς τα Ταμεία και τους συλλόγους.

(Η συνέχεια εδώ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου