Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ρονάλντο και Κακά ως... εγγυήσεις στην ΕΚΤ


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Izabella Kaminska, Joseph Cotterill

Σταματήστε τη γη να κατέβω... Τα πράγματα εξελίσσονται ραγδαία από το γελοίο στο παράλογο, όσον αφορά τις εθνικές κρίσεις χρεών. Ο κ. Gary Jenkins, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Evolution Securities, για παράδειγμα, δεν αντέχει άλλο. Γράφει:

«Δεν είμαι βέβαιος αν ζω στην πραγματικότητα ή αν βλέπω χολιγουντιανό καλοκαιρινό σινεμά. Χωρίς λύση στο αμερικανικό όριο του χρέους και με συνεχείς μεταστάσεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρεών, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αναζητήσω ένα επενδυτικό καταφύγιο. Προσωπικά θα πάω για μπάνια... Ναι, θα λείψω για λίγες ημέρες και θα παρακολουθώ τις εξελίξεις από μια ασφαλή απόσταση και είμαι βέβαιος πως, όταν επιστρέψω, ο Captain America θα έχει λύσει το ζήτημα του χρέους και η Ευρώπη θα σχεδιάζει το σενάριο για το "Mamma Mia 2 – Επιστροφή στην Ελλάδα"».


Τι είναι αυτό που έχει «τρελάνει» τον αναλυτή; Και πού στηρίζει την τόση αισιοδοξία του; Μήπως στις στρατηγικές κινήσεις που κάνει η Ισπανία για εχέγγυα στο χρέος της;


Γιατί είναι γεγονός, σύμφωνα τουλάχιστον με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ότι ο ισπανικός αποταμιευτικός τραπεζικός όμιλος Bankia – που χρηματοδότησε την εξαγορά του ακριβότερου ποδοσφαιριστή στην κόσμο, του Ronaldo, από τη Ρεάλ Μαδρίτης – ζητεί τώρα να δανειστεί κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Και σε αντάλλαγμα για τη ρευστότητα από την ΕΚΤ η Bankia έχει «δεσμεύσει» τον Ronaldo, καθώς και τον Βραζιλιάνο παίκτη Kaka. (Τεχνικώς η τράπεζα έχει δεσμεύσει ένα Collateralised Loan Obligation που περιλαμβάνει δάνεια προς την Ρεάλ Μαδρίτης για την εξαγορά παικτών). Η Moody’s αξιολογεί, βεβαίως, τα χρεόγραφα αυτής της τιτλοποίησης με Aaa. Ο αρθρογράφος που «τσίμπησε» την είδηση διερωτάται:

«Θα μπορούσαμε να ζήσουμε μια κατάσταση στην οποία η ΕΚΤ θα κατασχέσει τους παίκτες; Θεωρητικά, είναι δυνατόν, έτσι παρανοϊκά όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Η Bankia μπορεί να κηρύξει χρεοκοπία. Εν συνεχεία η Ρεάλ θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών των δανείων της, που είναι εξασφαλισμένα με έσοδα από διαφημίσεις και τηλεοπτικές μεταδόσεις. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι η Ρεάλ Μαδρίτης έχει χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Όμως στην Ισπανία υπάρχει μακρά ιστορία ποδοσφαιρικών ομίλων που εξασφαλίζουν δημόσιο χρήμα – όπως ακριβώς και οι τράπεζές της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου