Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Αγώνας δρόμου για την ενίσχυση του EFSF


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Joshua Chaffin

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης επιταχύνουν την προσπάθεια ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του ταμείου στήριξης καθώς προκύπτουν νέες ενδείξεις μετάδοσης της κρίσης χρέους από την Ελλάδα με πιέσεις προς την Ισπανία και την Ιταλία. Αλλάζοντας γραμμή πλεύσης, οι ηγέτες των 17 κυβερνήσεων της ευρωζώνης αποφάσισαν κατά τη σύνοδο του προηγούμενου μήνα να δώσουν νέες αρμοδιότητες στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης πέρα από την Ελλάδα και σε άλλες οικονομίες της περιφέρειας.


Μεταξύ άλλων συμφώνησαν να δώσουν στο EFSF τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών στην ανοιχτή αγορά και να παρέχει βραχυπρόθεσμες γραμμές πίστωσης και ρευστότητα για να συμβάλλει στην αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των τραπεζών.


Η ανάγκη γι' αυτές τις νέες αρμοδιότητες έγινε εμφανής την Τρίτη, καθώς τα ασφάλιστρα κινδύνου των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε νέα ρεκόρ. Αυτή η εξέλιξη σήμανε συναγερμό γιατί έγινε εμφανές ότι η κρίση δεν αντιμετωπίστηκε παρά το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα των 109 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η δυνατότητα αγοράς ισπανικών και ιταλικών ομολόγων σε χαμηλότερες τιμές είναι ένας τρόπος για τη σταθεροποίηση των αγορών, ώστε να μην υπάρξει κλονισμός και σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Παρ' όλα αυτά, Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι θα χρειαστεί διάστημα κάποιων εβδομάδων – ίσως ακόμη και μηνών – για να αποκτήσει πρακτικά το EFSF τα νέα του εφόδια. Η καθυστέρηση αυτή είναι μία ακόμη ένδειξη της αναντιστοιχίας που καταγράφεται στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής τη στιγμή που η κατάσταση στις χρηματαγορές είναι πλέον επείγουσα.

Για να αποκτήσει και πρακτικά το EFSF τα νέα του εφόδια αξιωματούχοι της ευρωζώνης και στελέχη του μηχανισμού στο Λουξεμβούργο πρέπει πρώτα να καταλήξουν στο νομικό κείμενο που θα ορίζει τις πρακτικές λεπτομέρειες των ευρύτερων στόχων που συμφώνησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Αυτό το κείμενο πρέπει να υπογραφεί από τις 17 κυβερνήσεις της ευρωζώνης και να περάσει μία διαδικασία επικύρωσης, η οποία θα περιλαμβάνει κοινοβουλευτική επικύρωση στα περισσότερα κράτη-μέλη.

«Ο κόσμος εδώ εργάζεται νυχθημερόν, 24 ώρες το 24ωρο» δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος θεωρεί ότι είναι θέμα εβδομάδων – και όχι μηνών – να ετοιμαστεί το νομικό κείμενο. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι είναι ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα και πως δεν μπορεί να προβλέψει πόσο καιρό θα χρειαστεί μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης και στις 17 χώρες, δεδομένων μάλιστα και των καλοκαιρινών διακοπών.

Σε μία προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών, μέλη του Eurogroup πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα. Μία τεχνική επιτροπή συνεδρίασε τη Δευτέρα και αναμένεται νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Όλι Ρεν, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, έκανε έκκληση για ηρεμία στις αγορές επισημαίνοντας πως οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων και υιοθετούν πολιτική λιτότητας.

«Η Ιταλία και η Ισπανία προχωρούν σε πολύ αποφασιστικές δράσεις ώστε να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της δημοσιονομικής τους θέσης και την ενίσχυση της οικονομικής τους ανάπτυξης μέσω μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο κ. Ρεν συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχουν επί τάπητος σχέδια εκτάκτου ανάγκης. «Όλοι δουλεύουν τώρα πολύ σκληρά και γρήγορα για να πάρει σάρκα και οστά η συμφωνία της 21ης Ιουλίου» δήλωσε.

Εκτός από την Ιταλία και την Ισπανία, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν και για τη μικρή Κύπρο, της οποίας η μεγαλύτερη τράπεζα προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η χώρα θα αναγκαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης εάν ο πολιτικός κόσμος δεν αντιμετωπίσει σύντομα το αδιέξοδο και δε συμφωνήσει σε ένα νέο πακέτο λιτότητας.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι κυπριακές τράπεζες μπορεί επίσης να χρειαστεί να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση κεφαλαίων λόγω της μεγάλης έκθεσής τους στην Ελλάδα.

Η Γερμανία και η Ολλανδία είχαν αντισταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στις πιέσεις για ενίσχυση του ρόλου του EFSF, φοβούμενες ότι οι φορολογούμενοι πολίτες τους θα εκτεθούν σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους. Τον προηγούμενο μήνα άλλαξαν στάση, κυρίως λόγω της έντασης της κρίσης.

Παρ' όλα αυτά, μένει ακόμη να συμφωνηθούν αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες, μία εκ των οποίων είναι οι προϋποθέσεις που θα επιβάλλονται στις κυβερνήσεις ώστε να γίνουν δεκτά τα βραχυπρόθεσμα δάνεια και η διάρκειά τους.

Ως προς την επαναγορά κρατικών ομολόγων, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έθεσαν περιοριστικές προϋποθέσεις, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ισπανία ή η Ιταλία δεν θα μπορέσουν εύκολα να προσφύγουν σε αυτήν τη λύση, ακόμη και εάν το EFSF αποκτήσει σύντομα νέα εφόδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου