Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

H Ουγγαρία και τα στρατόπεδα για... ανέργους!


Από την Elva

Στην εφημερίδα Αrbetaren διαβάζω ένα ακόμη... φιλόδοξο σχέδιο της ουγγρικής κυβέρνησης, αυτή τη φορά για τους ανέργους, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακόμη μαύρο σενάριο του μέλλοντος που οι φιλελεύθερες κυβερνήσεις μας ετοιμάζουν και που ελπίζω να μην ευοδωθεί, αν και θα υπάρξουν σίγουρα πολλοί που θα θελήσουν να το μιμηθούν!

Οι άνεργοι, λοιπόν, σύμφωνα με τα σχέδια της εκεί κυβέρνησης, θα εκτελούν βαριές χειρωνακτικές εργασίες σε δημόσια κτήρια, θα ζουν σε τροχόσπιτα και θα παρακολουθούνται από... συνταξιούχους αστυνομικούς! Είναι μόνο μια από τις πολλές ακροδεξιές προτάσεις από το κυβερνών κόμμα Fidezs.


Το λεγόμενο «ουγγρικό σχέδιο εργασίας» σημαίνει αφενός ότι η περίοδος αποζημίωσης της ανεργίας περικόπτεται από τις 270 ήμερες στις 90! Από την άλλη ότι, γι' αυτούς που υπερβαίνουν τους τρεις μήνες που προσφέρεται, η μόνη επιλογή τους προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν επίδομα είναι να εγγραφούν σε ένα από τα δημόσια έργα. Πρόκειται για την κατασκευή ή επισκευή φραγμάτων, λιμνών, ποδοσφαιρικών γηπέδων και δρόμων ή και την εκσκαφή τάφρων.

Στο μέλλον τα φράγματα δεν θα κατασκευάζονται με την τεχνολογία της δεκαετίας του 2000, αλλά με το... χέρι, εξήγησε ο πρωθυπουργός Victor Orban, ο οποίος επίσης μίλησε για δουλειά «με τσάπα και φτυάρι».

Οι άνεργοι μπορούν να στέλνονται σε έργα σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών πολύ μακριά από το σπίτι τους, ακόμη και αν έχουν οικογένεια. Το νομοσχέδιο ορίζει ότι αυτοί που δουλεύουν πάνω από τρεις ώρες μακριά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση έχουν δικαίωμα για τροφή και στέγαση. Τα σχέδια για συγκεκριμένα έργα που διέρρευσαν δείχνουν ότι θα πρέπει να στεγάζονται σε τροχόσπιτα.

Οι άνεργοι μπορούν επίσης να δανείζονται σε ιδιωτικές εταιρείες. Ο πρωθυπουργός Orban παρουσίασε την πρόταση την ημέρα επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού, που συνοδευόταν από ένα επιτελείο επιχειρηματιών, πράγμα που οδηγεί σε εικασίες ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι σαν προνόμιο που προσφέρεται σε ξένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Το στρατόπεδο εργασίας θα πρέπει να παρακολουθείται από συνταξιούχους αστυνομικούς. Αυτοί παλαιότερα είχαν καταφέρει να συνταξιοδοτηθούν από την ηλικία των 45 στην Ουγγαρία, αλλά η σύνταξή τους είναι χαμηλή και δεν είναι σαφές αν θα αναγκασθούν με κάποιον τρόπο να επανέλθουν στα καθήκοντά τους. Η Ένωση Αστυνομικών, η οποία αποκάλυψε το σχέδιο στα ΜΜΕ, σε κάθε περίπτωση επέκρινε το σχέδιο. Σε απάντηση στους επικριτές, ο υπ. Εσωτερικών Sandor Pintér σχολίασε:

«Εμείς δεν μιλάμε για παρακολούθηση, αλλά και για καθοδήγηση, διαχείριση και οργάνωση. Το να τοποθετήσει κανείς 300.000 ανθρώπους στο πρόγραμμα εργασιών είναι μια περίπλοκη ιστορία, που απαιτεί ακριβώς τις ικανότητες που έχει η αστυνομία».

Το πρόγραμμα έχει σκοπό να συμπεριλάβει 300.000 ανέργους πριν από το 2013 και ακόμη 100.000 μέχρι το 2015. Ο πρωθυπουργός Orban δήλωσε ότι τελικά θα μπορούσε να συμπεριλάβει μέχρι και 800.000 άτομα.

Η αποζημίωση θα είναι είτε 28.500 είτε 48.600 φιορίνια τον μήνα, (από 104 έως 178 ευρώ τον μήνα!). Το υψηλότερο ποσό, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα το παίρνουν αυτοί που «ενεργά ψάχνουν για δουλειά», αλλά φαίνεται ασαφές το πώς θα διακρίνουν τις κατηγορίες μεταξύ τους. Η αποζημίωση είναι μικρότερη κι από τον ελάχιστο μισθό των 78.000 φιορινιών (285.48 ευρώ) – που ισοδυναμεί με περίπου 2.600 σουηδικές κορώνες – και η εργατική νομοθεσία θα πρέπει να ξαναγραφεί για να γίνει εφικτό. Η εργασία θα γίνεται μισή, προφανώς με το σκεπτικό ότι ο σκοπός είναι να συμπεριλάβει όσο πιο... πολλούς γίνεται στο πρόγραμμα!

Το πλάνο ήταν αρχικά με την επωνυμία «Εθνικό Σχέδιο Εργασίας», αλλά μετονομάστηκε μετά από... επισήμανση ότι είχε το ίδιο όνομα με ένα πρόγραμμα που διεξαγόταν από το... φασιστικό καθεστώς της δεκαετίας του 1930 στην Ουγγαρία!
«Ο στόχος δεν είναι πλέον να κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη δουλειά. Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από την επιμόρφωση αυτών των ανθρώπων ή να τους διδάξει τις νέες δεξιότητες. Αντ' αυτού θα φτυαρίζουν χώμα για μερικά χρόνια σε δημόσια κτήρια» σχολιάζει το blog Ηungarian Spectator.

To Συντηρητικό Κόμμα Fidezs έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, έτσι είναι πιθανό ότι η πρόταση θα περάσει με λίγες ή καθόλου τροποποιήσεις.

Παρουσιάστηκε μαζί με ένα πακέτο άλλων προτάσεων, μεταξύ των οποίων και τη μείωση του ορίου ηλικίας για εγγυημένη εκπαίδευση μέχρι τα 18, στα 15 ή 16 χρόνια, αύξηση του χρόνου της δοκιμαστικής εργασίας από 3 στους 6 μήνες και αφαίρεση του δικαιώματος των συνδικάτων να διαπραγματεύονται και να αναλαμβάνουν συλλογική δράση για θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση της εργασίας και το εργασιακό περιβάλλον – θα συνεχίσουν μόνο να να διαπραγματεύονται τους μισθούς και τα επιδόματα.

Ο Orban συνάντησε, φυσικά, κριτική από τα συνδικάτα, τα οποία ονόμασε... «κλόουν» και μετά τον χαρακτηρισμό αυτόν άρχισαν μια σειρά από διαδηλώσεις τον τελευταίο καιρό που έχουν ονομασθεί «Η εξέγερση των κλόουν».
Η κυβέρνηση έχει επίσης δηλώσει ότι θα επεκτείνει την εργάσιμη εβδομάδα από 40 στις 45 ώρες!

Ακόμα και η τοπική αντιπρόσωπος του ΔΝΤ, Ιrina Ivaschenko, εξέφρασε αμφιβολίες, σε μια συνέντευξη, σχετικά με ορισμένα από τα μέτρα: «Ένα πρόβλημα είναι πόσο εφικτές είναι οι ενέργειες αυτές με το σκεπτικό ότι επηρεάζουν τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας. Μπορεί να δημιουργήσουν κοινωνικές εντάσεις που μπορούν να κάνουν δύσκολη την εφαρμογή του προγράμματος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου