Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Νέο αποταμιευτικό νόμισμα ζητά η Κίνα



Από το Euro2day

Για «εθισμό στο χρέος» και «μυωπικούς» πολιτικούς καβγάδες κατηγόρησε τις ΗΠΑ η Κίνα, δηλώνοντας πως ο κόσμος χρειάζεται ένα νέο σταθερό παγκόσμιο αποταμιευτικό νόμισμα. Σε έναν ιδιαίτερα σκληρό σχολιασμό του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, η Κίνα έδωσε ουσιαστικά τα πρώτα της επίσημα σχόλια για την υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ από την S&P.

«Η Κίνα, ο μεγαλύτερος πιστωτής της μοναδικής υπερδύναμης του κόσμου, έχει πλέον κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα χρέους και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των assets που έχει η Κίνα σε δολάριο», ανέφερε το σχόλιο του Xinhua.


Η Κίνα απηύθυνε παράλληλα έκκληση στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν «κοινή λογική» για να «θεραπεύσουν τον εθισμό τους στα χρέη», μειώνοντας τις αμυντικές και κοινωνικές δαπάνες. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συμβιβαστεί με το οδυνηρό γεγονός ότι οι παλιές καλές ημέρες, όταν μπορούσε απλώς να δανειστεί και να λύσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, έχουν περάσει», τονίζει το Xinhua.

Η Κίνα τόνισε επίσης ότι περαιτέρω υποβαθμίσεις της αξιολόγησης των ΗΠΑ πολύ πιθανό να υπονομεύσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και να πυροδοτήσουν νέους γύρους οικονομικών αναταράξεων.

«Θα πρέπει να υπάρξει διεθνής επιτήρηση επί του θέματος του αμερικανικού δολαρίου και ένα νέο, σταθερό και εξασφαλισμένο παγκόσμιο αποταμιευτικό νόμισμα ενδεχομένως να είναι μια επιλογή ώστε να αποτραπεί μια καταστροφή που θα οφειλόταν σε οποιαδήποτε μεμονωμένη χώρα», ανέφερε το Xinhua.

Οι Κινέζοι οικονομολόγοι δηλώνουν πως η υποβάθμιση των ΗΠΑ αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για χρηματοοικονομικές αγορές και ανέμεναν πως αυτό θα ωθήσει την Κίνα, την μεγαλύτερη κάτοχο αμερικανικών ομολόγων, να επιταχύνει την διαφοροποίηση των συμμετοχών της.

Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την εβδομάδα η Κίνα είχε απευθύνει έκκληση στην Ουάσιγκτον να ενεργήσει με υπευθυνότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρέους των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η αβεβαιότητα στην αγορά αμερικανικών ομολόγων θα υπονομεύσει το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα και την παγκόσμια ανάπτυξη. Επιπλέον, το Πεκίνο έχει επανειλημμένως ζητήσει από την Ουάσιγκτον να προστατέψει τις επενδύσεις σε δολάρια, τα οποία οι αναλυτές υπολογίζουν ότι αντιπροσωπεύουν τα δυο τρίτα των αποθεμάτων ύψους 3,2 τρις. δολαρίων της Κίνας σε ξένο νόμισμα.


Ασία

Κατά της υπεραντίδρασης για την υποβάθμιση προειδοποίησε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Η S&P «εδώ και καιρό έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αν δεν δει να προκύπτουν συγκεκριμένου ύψους περικοπές στον προϋπολογισμό από τις συζητήσεις που γίνονται στην Ουάσινγκτον, σκόπευαν να προχωρήσουν σε αυτή την υποβάθμιση», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Julia Gillard. «Την ίδια ώρα, οι άλλοι δυο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, η Moody's και η Fitch, συνεχίζουν να αξιολογούν τις ΗΠΑ με ΑΑΑ. Νομίζω πως ο κόσμος πρέπει να κοιτάξει όλα αυτά τα στοιχεία».

Ήπια και η αντίδραση της Ιαπωνίας, με αξιωματούχους από το Τόκιο να δηλώνουν ότι η εμπιστοσύνη τους στα αμερικανικά ομόλογα δεν έχει αλλάξει.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Ινδίας δήλωσε πως η υποβάθμιση των ΗΠΑ δημιουργεί μια σοβαρότατη κατάσταση. «Θα πρέπει να αναλύσουμε (την υποβάθμιση). Θα χρειαστεί κάποιο διάστημα. Η κατάσταση είναι σοβαρή και δεν υπάρχει κέρδος να γίνονται δηλώσεις χωρίς προετοιμασία», δήλωσε ο κ. Pranab Mukherjee.

Οι Φιλιππίνες από την πλευρά τους, δια του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, δήλωσαν πως β, παρά την υποβάθμιση, τονίζοντας πως τα αμερικανικά ομόλογα εξακολουθούν να θεωρούνται «ασφαλές καταφύγιο».


Ευρώπη

Στην Ευρώπη, τώρα, η πρώτη αντίδραση ήλθε από τη Γαλλία. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Francois Baroin, αμφισβήτησε την κίνηση της υποβάθμισης, δηλώνοντας ότι φαίνεται να βασίζεται σε «μη ομόφωνα στοιχεία».

«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας», δήλωσε σε συνέντευξη σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό το Σάββατο. Ωστόσο, προσέθεσε, η απόφαση «επιβεβαιώνει» ότι η πιο αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου βρίσκονται αντιμέτωπες με τις ίδιες επείγουσες προτεραιότητες: την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη μείωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.

Στη Γερμανία, ωστόσο, οι σχολιαστές είδαν την υποβάθμιση ως μια περαιτέρω απόδειξη της πτώσης του αμερικανικού πρεστίζ, με το περιοδικό Focus, μάλιστα, να χαρακτηρίζει την υποβάθμιση ως «έναν δημόσιο εξευτελισμό».


1 σχόλιο: