Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Τρόμος στις ευρωπαϊκές τράπεζες


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Lex

Η ευρωπαϊκή κρίση χρεών δεν γνωρίζει σύνορα. Η αποκάλυψη της ΕΚΤ ότι διέθεσε 500 εκατ. δολάρια σε μια τράπεζα – το μεγαλύτερο ποσό μετά τον Οκτώβριο 2010 – έδειξε ότι υπάρχει μια τουλάχιστον τράπεζα της ευρωζώνης, που αγωνίζεται να εξασφαλίσει δολάρια. Οπότε γίνεται η εύλογη η διάθεση της Federal Reserve να τσεκάρει το πώς χρηματοδοτούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες τις αμερικανικές θυγατρικές τους.


Η αμερικανική κεντρική τράπεζα οφείλει να προειδοποιήσει τους πολιτικούς της ευρωζώνης ότι η αποτυχία επίλυσης της κρίσης χρεών, είναι επικίνδυνη για το διεθνές σύστημα.


Τα αμερικανικά funds της αγοράς χρήματος, αν και συνιστούν ένα μικρό κομμάτι του συνολικού δανεισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών, δίνουν μια ιδέα για τους κινδύνους: έχουν μειώσει και τις διάρκειες και τις γραμμές πιστώσεων. Η BBVA και Santander, ισπανικές τράπεζες με θυγατρικές στις ΗΠΑ, πήραν μια πρόγευση πέρσι, όταν δυσκολεύτηκαν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση σε δολάρια.

Φέτος, καθώς οι επενδυτές τρέμουν μπροστά στα ιταλικά ομόλογα, είναι οι ιταλικές τράπεζες που αναζητούν εναλλακτικό βραχυπρόθεσμο δανεισμό, καθώς οι αμερικανικές πηγές τους στέκονται στο περιθώριο. Τον Ιούλιο και μόνο χρησιμοποίησαν τους μηχανισμούς repo της ΕΚΤ κατά 40 δισ. ευρώ για να αντισταθμίσουν, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Οι γαλλικές τράπεζες χρησιμοποιούν ευρέως επίσης τα US money funds (κατά 50 δισ. ευρώ η BNP Paribas και 38 δισ. ευρώ η Société Générale σύμφωνα με την ίδια πηγή), αλλά η αξιοποίηση των μηχανισμών της ΕΚΤ ήταν πολύ μικρότερη, γεγονός που δείχνει ότι μπορούν να κάνουν μετακύλιση στον δολαριακό δανεισμό, ίσως όμως μόνο για τις κοντινές λήξεις.

Οι ιταλικές και γαλλικές τράπεζες ξεχωρίζουν όσον αφορά τις συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν, κατά μέσο όρο, αντλήσει το 90% των υποχρεώσεων του 2011, αλλά χρειάζονται 80 δισ. δολ. επιπλέον.

● Οι ιταλικές τράπεζες, όπως η Intesa Sanpaolo και η UniCredit, χρειάζονται τα περισσότερα (16,4 δισ. ευρώ).

● Οι γαλλικές τράπεζες, όπως η BPCE και η Crédit Agricole χρειάζονται 14,9 δισ. ευρώ, ενώ οι βρετανικές Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland χρειάζονται 14 δισ. ευρώ.

Η Fed – και οι επενδυτές σε τραπεζικές μετοχές – έχουν δίκιο να ανησυχούν για τη χρηματοδότηση. Οι πολιτικοί της ευρωζώνης συνεχίζουν να διαφωνούν, οπότε φαίνεται ότι η δουλειά της ΕΚΤ μόλις τώρα αρχίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου