Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

250 δισ. δολ. έχασε το ιταλικό χρηματιστήριο από τον Μάιο


Από το XrimaNews

Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας έχει επιστρέψει στο 5% μετά την εντυπωσιακή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αγόρασε κρατικά ομόλογα της χώρας βοηθώντας την να ανασάνει χρηματοπιστωτικά αλλά όχι και χρηματιστηριακά.

Αυτό γιατί το ιταλικό χρηματιστήριο έχει βουλιάξει καταγράφοντας μία δραματική πτώση, η οποία του έχει κοστίσει σε κεφαλαιοποίηση από το Μάιο 250 δισ. δολάρια, δηλαδή το 1/3 της συνολικής κεφαλαιοποίησης του.


Αυτό που αδυνατούν να κατανοήσουν οι πολιτικοί ιθύνοντες σχετικά με την κρίση είναι πως οι παρεμβάσεις όπως αυτή της ΕΚΤ, οι οποίες έρχονται με καθυστέρηση και αφού πρώτα η βλάβη στην ψυχολογία των επενδυτών έχει συντελεστεί, δεν μπορούν παρά να μπαλώσουν μία μόνο από τις τρύπες αφήνοντας τις υπόλοιπες ανοιχτές, με αποτέλεσμα τα νερά που μπαίνουν στο «πλοίο» να απειλούν να το βυθίσουν.


Έτσι οι αγορές κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, αφού πρώτα η χώρα έφτασε αντιμέτωπη με επιτόκια πάνω από το 6%, πέτυχαν μεν να προκαλέσουν μείωσή τους, αλλά δεν απέτρεψαν τη χρηματιστηριακή κατάρρευση της χώρας, η οποία επιδεινώνει το πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών και της ιταλικής οικονομίας κάνοντας τους επενδυτές να εμπιστεύονται ακόμη λιγότερο τα κρατικά ομόλογα και αυξάνοντας την ανάγκη για περαιτέρω παρεμβάσεις από την ΕΚΤ, οι οποίες και πάλι δεν θα λύσουν το χρηματιστηριακό πρόβλημα δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο επιδείνωσης της κρίσης.

Ο μόνος τρόπος αυτή τη στιγμή για να αρθεί η χρηματιστηριακή βλάβη άμεσα είναι η ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει και ιταλικές μετοχές, πέρα από τα ιταλικά ομόλογα. Σε επόμενη φάση, μήπως να αρχίσει να προσλαμβάνει και υπαλλήλους για αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ιταλικής ανεργίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου