Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Μετά την Ελλάδα, και η Κύπρος σε τροχιά μνημονίου!


Κίνδυνος εθνικών περιπετειών!

Ανάγκη για κοινό μέτωπο των λαών Ελλάδας και Κύπρου ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την τρόικα και τα μνημόνια!

Από την Iskra

Για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η Κύπρος διέρχεται μια τόσο σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση, η οποία επιτάθηκε μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί και τις τραγικές επιπτώσεις της. Ο κίνδυνος, πλέον, να τεθεί γρήγορα και η Κύπρος υπό την κηδεμονία της τρόικας και του μνημονίου είναι ορατός, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι έγκυροι κύκλοι που τον προδιαγράφουν ως αναπόφευκτο!


Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ στην Κύπρο και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας χάνουν έδαφος, τελούν υπό πολιτική απομόνωση, ενώ δέχονται μια «βρώμικη» επίθεση από την πιο ακραία εσωτερική και εξωτερική αντίδραση.

Για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και ο Δ. Χριστόφιας δεν είναι καθόλου άμοιροι ευθυνών οι ίδιοι και οι επιλογές τους. Πράγματι οι νοεφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ, οι οποίες λαμβάνουν με την πάροδο του χρόνου έναν όλο και πιο έντονο και συχνά ακραία προκλητικό χαρακτήρα, αποξένωναν την κυπριακή Αριστερά από παραδοσιακά κοινωνικά της ερείσματα.

Ακόμα περισσότερο η συνεχής διαχρονική αναδίπλωση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ και του Προέδρου του από αντιιμπεριαλιστικές θέσεις στο Κυπριακό πρόβλημα, η μετατροπή του τελευταίου σε διαφορά, περίπου, ανάμεσα σε δύο κοινότητες και η «επιστροφή» σε απόψεις που θύμιζαν παραλλαγές του σχεδίου Ανάν απομάκρυναν την αριστερή κυπριακή κυβέρνηση από το φιλικό της προοδευτικό και πατριωτικό κοινωνικό έδαφος και την καθιστούσαν ευάλωτη σε ετερόκλητες επιθέσεις.

Αυτή την ώρα που ναυαγούν τα «όνειρα» μετατροπής της Κύπρου σε χρηματιστικό περιφερειακό κέντρο, ενώ η Τουρκία του Ερντογάν προκαλεί αγέρωχα και «ρίχνει το γάντι» στη Λευκωσία, ενόψει της Προεδρίας της Ε.Ε., τόσο η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ όσο και ο Πρόεδρος της Κύπρου κινδυνεύουν να θεωρηθούν ως «καμένα χαρτιά» από τις ίδιες εκείνες ιδιοτελείς δυνάμεις, που προσπάθησαν να «κατευνάσουν», αν όχι και να ωφελήσουν, με τις πολιτικές επιλογές τους.

Ο διαγραφόμενος κίνδυνος να εγκλωβιστεί, μετά την Ελλάδα, και η Κύπρος στους νεοαποικιακούς μηχανισμούς της τρόικας και στα μνημόνια λεηλασίας θα ήταν μια πραγματική καταστροφή, με πολύ ευρύτερες συνέπειες από τις οικονομικοκοινωνικές!

Η Κύπρος έκανε μέγα λάθος, όπως 10 χρόνια πριν η Ελλάδα, που έσπευσε να ενταχθεί στο ευρώ (δήθεν για εθνικούς λόγους). Όπως μέγα λάθος θα κάνουν το ΑΚΕΛ και ο Δ. Χριστόφιας αν θεωρήσουν ότι μπορούν να αποφύγουν τρόικα και μνημόνια εφαρμόζοντας «συναινετικές» πολιτικές σκληρής λιτότητας! Ο δρόμος της «συναίνεσης» και της «λιτότητας» είναι ο πλέον σίγουρος για την τροϊκανή αγκάλη!

Ελλάδα και Κύπρος στα δόκανα της τρόικας και του μνημονίου θα αντιπροσωπεύουν ένα παραδομένο δίδυμο στον αμερικανοβρετανικό και ισραηλινό άξονα, έτοιμο να υποστεί τις πιο ταπεινωτικές υπαγορεύσεις και συμφωνίες.

Η Κύπρος στον δρόμο της τρόικας, μετά τη νεοαποικιακή παράδοση της Ελλάδας, μόνο μείζονες εθνικές περιπέτειες εγκυμονεί.

Αυτή την ώρα χρειάζεται ξανά ένα μεγάλο κοινό μέτωπο του ελληνικού και του κυπριακού λαού ενάντια στην τρόικα και τα μνημόνια, για νέες προοδευτικές πολιτικές και επιλογές αποδέσμευσης από τις ιμπεριαλιστικές δικλίδες!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου