Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

«Σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα γίνουν δεκτά ελληνικά ομόλογα»


Τρισέ: «Ειδική περίπτωση η Ελλάδα»

Από Τα Νέα

Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, δεν θα γίνονται αποδεκτά τα ομόλογά της ως ενέχυρο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ξεκαθάρισε σήμερα ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters ότι η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης χρέους, η οποία είναι μια «ξεχωριστή περίπτωση δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Πλέον η ευθύνη περνά στις κυβερνήσεις των χωρών της ζώνης του ευρώ».


«Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση πλέον να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να στηρίξουν το χρηματοοικονομικό σύστημα για να αποτρέψουν μια οικονομική καταστροφή» δήλωσε.

Παράλληλα, επανέλαβε πως η στήριξη της ΕΚΤ σε χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση χρέους ήταν μεγάλη και δεν πρόκειται να στηρίξει μέτρα που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να μεταθέσουν τις ευθύνες που έχουν και να τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους μεγέθη.

«Η ΕΚΤ έχει κάνει οτιδήποτε για να ανταποκριθεί στις ευθύνες της σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Η τελική στήριξη ασφαλώς είναι των κυβερνήσεων» ανέφερε.

Τέλος, κάλεσε τις κυβερνήσεις να αποκαταστήσουν το συντομότερο δυνατό την αξιοπιστία του κρατικού χρέους και να πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους που τέθηκαν με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου