Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Bundesbank: Χωρίς δημοσιονομική κυριαρχία τα κράτη με υψηλά χρέη


Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ευθύνη για τον προϋπολογισμό

Από Το Βήμα

Τα ευρωπαϊκά κράτη που θα παραβιάζουν τα όρια σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα και το κρατικό χρέος θα πρέπει να χάνουν τη δημοσιονομική τους κυριαρχία και η ευθύνη για τον προϋπολογισμό δεν θα πρέπει να είναι πλέον στα εθνικά κοινοβούλια, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τόνισε τη Δευτέρα σε ομιλία του το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank Αντρέας Ντόμπρετ.


Σε ομιλία του, τη Δευτέρα, στο International Bankers' Club στο Λουξεμβούργο, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι πολλά κράτη μέλη της Ευρωζώνης δεν σεβάστηκαν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και αντ' αυτού στο εσωτερικό της ζώνης επικράτησε η συμπεριφορά ότι «δεν θα σε τιμωρήσω σήμερα αν δεν με τιμωρήσεις εσύ αύριο».

Ο κ. Ντόμπρετ είπε ότι μεσοπρόθεσμα είναι επικίνδυνο το φαινόμενο τα κράτη με προβλήματα χρέους να περιμένουν να λάβουν βοήθεια «ότι και να γίνει» και πως τα όλο και μεγαλύτερα πακέτα στήριξης δεν είναι ο σωστός τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Αυτή η στρατηγική έχει όρια, προσέθεσε, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, ενώ σημείωσε ότι η πρόταση για την «εκτύπωση» χρήματος (από την ΕΚΤ) είναι επικίνδυνη, καθώς η χρήση των πηγών μίας κεντρικής τράπεζας για τη χρηματοδότηση του κρατικού χρέους «όχι μόνο δεν επιλύει προβλήματα, αλλά αντιθέτως δημιουργεί νέα».

Η σωστή «συνταγή», κατά τον κ. Ντόμπρετ, θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας (το οποίο πρέπει να έχει «δόντια» όπως λέει χαρακτηριστικά), η ενίσχυση της αρχής του «no bailout clause» (απαγόρευση σε κράτη να αναλαμβάνουν τα χρέη άλλων κρατών) και μία σταθερή αρχιτεκτονική για τη Νομισματική Ένωση.

Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τονίζει ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα μία ολική μεταφορά της δημοσιονομικής πολιτικής από το εθνικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να συνεχίζουν να λαμβάνουν αποφάσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες, συμπληρώνει και δηλώνει ότι η ευρωπαϊκή εμπλοκή θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο για θέματα που αφορούν στον δανεισμό, αν σημειώνεται υπέρβαση των καθορισμένων ορίων.

Θα είναι σημαντικό να καθορίσουμε αυστηρά όρια για το χρέος και το έλλειμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους εθνικούς προϋπολογισμούς, σημείωσε και αυτά τα όρια θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα εθνικά επίπεδα.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες θα πρέπει να συνδυασθούν με αυστηρές εξουσίες παρέμβασης, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες, επισήμανε.

«Αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο», τόνισε. «Κάθε κράτος - μέλος που θα παραβιάζει τα προκαθορισμένα όρια για το έλλειμμα και το χρέος θα χάνει την κυριαρχία της δημοσιονομικής του πολιτικής» και η εξουσία για τον προϋπολογισμό «δεν θα είναι πλέον στα εθνικά κοινοβούλια, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο» υπογράμμισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου