Από το Euro2day
Του Γιώργου Α. Σαββάκη
Αμφιβάλλουμε αν η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια πορεία στο χρέος της, σύμφωνα με τις κεντρικές προβλέψεις που στηρίζουν το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης. Σε κάποια χρονική στιγμή ο επίσημος τομέας θα πρέπει να αποδεχθεί και αυτός «κούρεμα» στο χρέος του, πιστεύει η JP Morgan θέτοντας σε άμεση αμφισβήτηση τα οφέλη του PSI στο ελληνικό χρέος.
Εφόσον η Ελλάδα παραμένει στη ζώνη του ευρώ, πιστεύουμε ότι αυτό το «κούρεμα» του επίσημου τομέα θα συμβεί σίγουρα, αλλά αν φυσικά η χώρα εγκαταλείψει την ευρωζώνη μπορεί να χρεοκοπήσει και να αθετήσει το χρέος της σε όλα τα επίπεδα: το υπόλοιπο του χρέους που βρίσκεται στη δευτερογενή αγορά, τα επίσημα δάνεια αλλά και τη βοήθεια από τα πακέτα.
Αυτή είναι η εκτίμηση της JP Morgan που δίνει άμεση λαβή για σχόλια ότι το περιβόητο PSI δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους.
Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του υπερβολικού ελληνικού χρέους, ο αντίκτυπος του PSI φαίνεται μικρός, εξηγεί η JP Morgan.
Η μέτρια επίδραση του PSI απεικονίζεται και στα τρία χαρακτηριστικά του προγράμματος: πρώτον, παρέχει ένα sweetener για την ενθάρρυνση της συμμετοχής στην «εθελοντική» ανταλλαγή, δεύτερον, περιορίζει την αναδιάρθρωση του χρέους μόνο στον ιδιωτικό τομέα, εξαιρώντας το ευρωσύστημα και τα επίσημα δάνεια και, τρίτον, η ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να ανταποκριθεί στην έκθεση στο ελληνικό χρέος, απαιτεί κεφάλαια.
Κοιτάζοντας το έγγραφο του ΔΝΤ, που χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τις συζητήσεις κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, κάποιος θα μπορούσε να έχει τις αμφιβολίες του για το τι ακριβώς έχει επιτευχτεί με το PSI.
Στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ, o δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ κινείται από το 164% το 2011 στο 163% το 2012 και στο 168% το 2013. Αρχίζει να μειώνεται σε μόνιμη βάση μόνο μετά το 2014, όταν η ανάπτυξη υποτίθεται ότι θα σημειώσει βελτίωση και το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει το 4,5% του ΑΕΠ. Εκ πρώτης όψεως, είναι δύσκολο να δούμε τον θετικό αντίκτυπο του PSI.
Βάζοντας τα νούμερα κάτω, οι αναλυτές της JP Morgan, χωρίς κανένα PSI 1 και 2, εκτιμούν ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι 193,3% το 2014. Αν, αντίθετα, επιβληθεί το PSI με 100% συμμετοχή, τότε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι 158,6% το 2014, δηλαδή μειωμένο 35%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου