Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Φόβοι για προσφυγή της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης


Κρυφές πολιτικές διεργασίες για στήριξη και αποφυγή του «παγόβουνου»

Από τη SofokleousIn

Σκληρό πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη για τον έλεγχο των κυπριακών τραπεζών και την ανακεφαλαιοποίησή τους, καθώς το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Την κατάσταση περιπλέκει η εμπλοκή της Ρωσίας, η οποία έχει δανείσει ήδη στην Κύπρο 2 δισ. μέσω διακρατικού δανείου, βοηθώντας τη Μεγαλόνησο να αποφύγει προσφυγή στον μηχανισμό σταθερότητας.

Το ρώσικο δάνειο θα εκταμιευθεί σε τρεις δόσεις, τα κριτήρια των οποίων δεν έχουν ανακοινωθεί. Ακόμα όμως και μετά τη χορήγηση του δανείου από τη Ρωσία μένει μια τρύπα 750 εκατ. ευρώ στις χρηματοδοτικές ανάγκες του κυπριακού Δημοσίου.


Αν τώρα σε αυτά προστεθούν και νέα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τη στήριξη των τραπεζών του νησιού, τότε οι ανάγκες της Κύπρου σε ρευστότητα ίσως φτάσουν τα 2-2,5 δισ. ευρώ.


Υπό το βάρος αυτών των αναγκών και με τις αγορές να καραδοκούν, η κυπριακή κυβέρνηση αναζητά πολιτικές λύσεις και μάλιστα εκτός της Ε.Ε.

Το κυπριακό πολιτικό σύστημα προσπαθεί πάση θυσία να αποφύγει την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και προς αυτό προσπαθεί να αντλήσει έσοδα από την άντληση φυσικού αερίου.

Αν όμως τελικά διαπιστωθεί ότι οι μέτοχοι των τραπεζών δεν μπορέσουν να καλύψουν πλήρως τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών τους, τότε είναι πιθανό η Κύπρος να βρεθεί υπό ένα Μνημόνιο ώστε να αντλήσει κεφάλαια από την Ε.Ε.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρότερες τράπεζες του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου