Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Απευθείας συμφωνία Ε.Ε. - πιστωτών, σε καραντίνα η Ελλάδα


Στόχος να αποφευχθεί η χρεοκοπία – Ο ESM θα πληρώνει τα ομόλογα, μπλοκαρισμένα τα λεφτά για το δημόσιο ταμείο

Από τη SofokleousIn

Απευθείας συμφωνία των Βρυξελλών με τους πιστωτές της Ελλάδας και αποπληρωμή τους από ειδικό πρόγραμμα ώστε να αποφευχθεί χρεοκοπία της χώρας, ενώ ταυτόχρονα τα κεφάλαια για τη στήριξη της Ελλάδας θα παραμείνουν δεσμευμένα, αποκαλύπτουν οι Financial Times. Το σχέδιο εκπόνησε η Γαλλία και αποδέχεται η Γερμανία στο πλαίσιο προσπαθειών για την εξασφάλιση της σταθερότητας στις αγορές και την αύξηση της πίεσης προς την Ελλάδα.


Μέρκελ και Σαρκοζί έχουν δώσει σαφείς οδηγίες προς τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και της ΕΚΤ να ακολουθήσουν γραμμή «σκληρού ροκ» στις διαπραγματεύσεις αναγκάζοντας την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα να αποδεχθούν νέο σκληρό πακέτο λιτότητας και να αποφευχθεί το κούρεμα της ΕΚΤ.


Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ επιμένει παρασκηνιακά σε μεγαλύτερη μείωση του χρέους με κάθε κόστος ώστε να μπει η χώρα ταχύτερα σε αναπτυξιακή τροχιά και να υπάρξει δυνατότητα διαχείρισης της σωρευμένης κοινωνικής έντασης.

Το σχέδιο Γαλλίας - Γερμανίας εξασφαλίζει τη σταθερότητα στις αγορές και βάζει χαλινάρι στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν θα έχει τη δυνατότητα να εκταμιεύσει ούτε τα κονδύλια της Ε.Ε. από τα προγράμματα στήριξης.

Με τον τρόπο αυτόν θα δημιουργηθούν συνθήκες στάσης πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας και η κυβέρνηση θα είναι ντε φάκτο υποχρεωμένη να αποδεχθεί τα πρόσθετα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου