Από τους Financial Times (via Euro2day)
Των Peter Spiegel (Βρυξέλλες), Ralph Atkinsin (Φρανκφούρτη), με πρόσθετο ρεπορτάζ από τους Kerin Hope (Αθήνα), Matthew Steinglass (Άμστερνταμ) και Quentin Peel (Βερολίνο)
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σπεύδουν να κλείσουν τις τελευταίες προϋποθέσεις του νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ, εν μέσω ενδείξεων ότι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στην ευρωζώνη ίσως να μην είναι έτοιμοι να εγκρίνουν τη συμφωνία στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup την Τετάρτη, μολονότι η Αθήνα ενέκρινε τη νέα δανειακή σύμβαση.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δηλώνουν ότι πιστεύουν πως η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τρόικας – Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ – με την κοινοβουλευτική έγκριση της Κυριακής, περιλαμβανομένων και των πρόσθετων περικοπών 325 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.
«Οι Έλληνες θα έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες έως την Τετάρτη, μαζί με τα 325 εκατ. ευρώ, οπότε όλοι οι παράγοντες θα πρέπει να είναι έτοιμοι» δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος. Άλλοι όμως παράγοντες δήλωσαν ότι η Γερμανία και η Ολλανδία παραμένουν σκεπτικές και ότι η συνεδρίαση την Τρίτη του Εuro Working Group – των υπουργών Οικονομικών και των 17 μελών της ευρωζώνης – θα είναι κρίσιμη για να αποφασιστεί εάν οι πιστωτές θα εγκρίνουν τη συμφωνία.
Ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι η ομάδα εργασίας έχει καταλήξει σε έναν κατάλογο από τουλάχιστον έξι προϋποθέσεις, τις οποίες πρέπει να αποδεχτεί η Ελλάδα για να προχωρήσει η συμφωνία στους υπουργούς Οικονομικών για την τελική έγκριση την Τετάρτη.
Στη λίστα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, με βάση πολλούς παράγοντες: Στοιχειοθέτηση για τις περικοπές των 325 εκατ. ευρώ, αποσαφήνιση του πώς σκοπεύει η Ελλάδα να μειώσει το εργατικό κόστος κατά 15% και διαβεβαιώσεις ότι όλοι οι Έλληνες ηγέτες θα στηρίξουν τη συμφωνία – ειδικά αφότου ο Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής της Ν.Δ. και πιθανότερος επόμενος πρωθυπουργός, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να προσπαθήσει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης μετά τις εκλογές του Απριλίου.
Αν η... γερμανική ομάδα των πιστωτριών χωρών συνεχίσει να μην πείθεται, οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι πιστωτές ίσως στραφούν σε ένα Plan B, όπου θα δοθεί υπό προϋποθέσεις έγκριση στη διάσωση, η οποία θα επανεκτιμηθεί στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.
Σε αυτή την περίπτωση οι υπουργοί θα δώσουν το πράσινο φως για το κρίσιμο σημείο του νέου προγράμματος διάσωσης, την ύψους 200 δισ. ευρώ αναδιοργάνωση του ιδιωτικού χρέους, που πρέπει να ξεκινήσει εντός των ημερών, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί πριν λήξει το επόμενο ομόλογο της Ελλάδας, το χρεόγραφο των 14,5 δισ. ευρώ, στις 20 Μαρτίου.
Για να ολοκληρωθεί η εθελοντική αναδιοργάνωση, όπου οι ιδιώτες πιστωτές συμφωνούν να μειώσουν στο μισό την ονομαστική αξία των ομολόγων τους, οι ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει να εγκρίνουν 30 δισ. ευρώ σε νέο ρευστό, που θα χρησιμεύσει σαν γλυκαντικό για να συμμετάσχουν οι ομολογιούχοι.
Ένα άλλο μέγεθος που παραμένει ασαφές είναι το πώς θα μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Το ΔΝΤ έχει ορίσει ότι η αναδιοργάνωση του ιδιωτικού χρέους δεν θα είναι επαρκής και η ΕΚΤ, ο μεγαλύτερος δημόσιος κάτοχος ελληνικών ομολόγων, έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσε να αποποιηθεί τα κέρδη από τα ομόλογα που κατέχει για να καλυφθεί η διαφορά.
Όμως, και πάλι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η συμφωνία της ΕΚΤ δεν έχει δοθεί επειδή η κεντρική τράπεζα θέλει διαβεβαιώσεις πως το ενεργητικό της δεν θα υποστεί ανάλογο «κούρεμα» με αυτό των ιδιωτών επενδυτών – αυτό μπορεί να συμβεί αν η Ελλάδα αποφασίσει να επιβάλει τη συμφωνία σε όλους τους πιστωτές στην περίπτωση που δεν θα συμμετάσχουν αρκετοί ιδιώτες στην αναδιοργάνωση.
Εν τω μεταξύ στην Αθήνα εξακολουθούν να υφίστανται οι επιπτώσεις από τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας, που έλαβαν βίαιες διαστάσεις, και ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής αντιμετώπισε έντονες επικρίσεις για την αποτυχία της αστυνομίας να αποτρέψει τις επιθέσεις εξτρεμιστών σε σχεδόν 50 κτίρια και τις λεηλασίες σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου