Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Όλοι θα κερδίσουν από την ελληνική χρεοκοπία


Από τη Free Money (via SofokleousIn)

Η Ελλάδα μπαίνει σύντομα – και για λίγο – σε καθεστώς επιλεκτικής ή περιορισμένης χρεοκοπίας μετά την ολοκλήρωση του PSI. Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία, στην οποία θα συμμετάσχει μεν η ΕΚΤ, αλλά θα μπουν και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα έχουν χειρότερη μοίρα από τις τράπεζες: δεν θα ανακεφαλαιοποιηθούν.

Προς αυτό τελικά κρίθηκε αναγκαία η μείωση των συντάξεων, ώστε να διαχειριστούν εν τέλει τις ζημιές από την έκθεση στα ομόλογα. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι των περικοπών εξαιρέθηκαν οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί).


Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης κρύβει όμως αρκετά και σημαντικά σκοτεινά σημεία. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, επισήμως, τι θα γίνει με την ενεργοποίηση της ρήτρας κοινής δράσης (CAC) και τι θα γίνει στη συνέχεια.

Διεθνώς θεωρείται αναπόφευκτη η ενεργοποίηση των CDS (ασφαλίστρων κινδύνου) αν τελικά γίνει υποχρεωτικό το PSI. Όπερ σημαίνει ότι θα κερδίσουν και οι χαμένοι και οι κερδισμένοι.

Αυτό θα συμβεί διότι πολλοί ομολογιούχοι αγόρασαν στη δευτερογενή αγορά τα ομόλογά τους στο 20-30% της αξίας τους, οπότε, με το ονομαστικό κούρεμα να φτάνει στο 53,5%, θα βγάλουν και 20% κέρδος πάνω στην ανταλλαγή. Αν ο ίδιος παίκτης έχει και κάποια ασφάλιστρα κινδύνου, θα κερδίσει πολλαπλά. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος αποφεύγοντας τη συζήτηση καθώς το χρησιμοποιούν ως διαπραγματευτικό εργαλείο για να αυξηθεί η συμμετοχή στο PSI.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην ενεργοποιηθούν τα CAC και συνεπώς ούτε τα CDS. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν γίνει χρήση της ρήτρας κοινής δράσης και, αν το PSI παραμείνει εθελοντικό, δεν θα ενεργοποιηθούν και τα ασφάλιστρα κινδύνου, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες να μην συμβεί…

Οι επαγγελματίες των αγορών φοβούνται, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να προκύψει μια ακόμη χειρότερη έκβαση εάν δεν ενεργοποιηθούν τα συμβόλαια CDS. Τι αξία έχει ένα συμβόλαιο που δεν πληρώνεται; Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι όλες οι ασφαλίσεις CDS είναι άχρηστες και αυτό θα είχε αποτέλεσμα τον διαχωρισμό των ομολόγων παγκοσμίως.

Όσοι εκδότες ομολόγων θα είχαν άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση θα μπορούσαν να πάρουν όσα χρήματα ήθελαν από τις αγορές, αλλά οι λιγότερο αξιόπιστες χώρες θα αποκλείονταν από αυτές, επειδή οι επενδυτές δεν θα μπορούσαν να ασφαλιστούν έναντι του κινδύνου μιας χρεοκοπίας τους.

Ο αναλυτής της UBS θεωρεί ότι γίνεται έτσι ορατό ένα μέλλον στο οποίο οι «έχοντες» θα έχουν ό,τι θέλουν και όλοι οι υπόλοιποι δεν θα έχουν τίποτα. Καλώς ήρθατε ξανά στην εποχή του Μεσαίωνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου