Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ο ξένος Τύπος για τη συμφωνία του Eurogroup


Από το Euro2day

Με μεγάλο σκεπτικισμό υποδέχεται ο διεθνής Τύπος τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Όλα τα δημοσιεύματα, αν και υποδέχονται με ανακούφιση τη συμφωνία, αναφέρονται στις δυσοίωνες προβλέψεις της «απόρρητης» έκθεσης της βιωσιμότητας του χρέους που διέρρευσε στη δημοσιότητα. Επισημαίνουν τις δυσκολίες και τους αισιόδοξους στόχους του προγράμματος.

«Η Αθήνα μπορεί να ανασάνει» γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Bild κάνοντας λόγο για «ελάχιστη απόκλιση από τον αρχικό στόχο μείωσης του χρέους στο 120% μέχρι το 2020». Για «απόφαση που περίμεναν όλοι εδώ και εβδομάδες» κάνει λόγο στην ιστοσελίδα του το Spiegel, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης ενέκριναν τη νέα δανειακή σύμβαση το τελευταίο λεπτό πριν χρεοκοπήσει η χώρα».


Το Spiegel γράφει ότι κυρίως οι αντιστάσεις των ιδιωτών πιστωτών έφεραν τη δραματική αυτή καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και σημειώνει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα διαφανεί εάν η συμφωνία θα αποδώσει, καθώς μέχρι τις αρχές Μαρτίου θα γίνει γνωστό εάν θα συμμετάσχει επαρκής αριθμός ιδιωτών στο συμφωνηθέν κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η οικονομική Handelsblatt αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι το νέο πακέτο βοήθειας εγκρίθηκε μετά από δυο παράλληλες μαραθώνιες συνεδριάσεις. «Χάρη στη διεθνή βοήθεια η χώρα αποφεύγει για δεύτερη φορά τη χρεοκοπία».


Financial Times

«Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Ολλανδίας πίεσαν για μεγαλύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων μετά και την έκθεση περί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία έδειχνε ότι η προηγούμενη συμφωνία θα στοίχιζε στους ξένους πιστωτές 136 δισ. ευρώ μειώνοντας το ελληνικό χρέος στο 129% του ΑΕΠ μέχρι το 2020» αποκαλύπτουν οι Financial Times και συμπληρώνονται.

«Διπλωμάτες αναφέρουν ότι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager και ο Γερμανός ομόλογός του Wolfgang Schaeuble έστειλαν τους Έλληνες αξιωματούχους να επαναδιαπραγματευθούν με τους εκπροσώπους των ομολογιούχων – που βρίσκονταν και εκείνοι στις Βρυξέλλες – τουλάχιστον 4 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να συμφωνηθεί το μεγαλύτερο κούρεμα των ομολόγων.

Η πιο απροσδόκητη εξέλιξη, πάντως, ήταν για τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων. Οι διαπραγματευτές πίστευαν ότι είχαν καταλήξει σε συμφωνία με τους αξιωματούχους τον προηγούμενο μήνα, βάσει της οποίας η μακροπρόθεσμη αξία των ομολόγων τους θα μειωνόταν κατά 72%. Τώρα όμως αποφασίστηκε, εκτός από την ανταλλαγή των ομολόγων, και σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο, που περιγράφεται ως "σημαντικά κατώτερο των τιμών της αγοράς"».


Bloomberg

Σε άρθρο με τίτλο «Η Ευρώπη επιλέγει την στήριξη της Ελλάδας αντί για τη χρεοκοπία» το πρακτορείο Bloomberg σχολιάζει: «Ακόμη, ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να κουβαλά το βάρος του χρέους, υπογραμμίστηκε στην ανάλυση από ειδικούς της Ε.Ε. και του ΔΝΤ οι οποίοι επεσήμαναν όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε εκτός προβλέψεων δεδομένου ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από τα δημοσιονομικά δεινά μέσω ανάπτυξης που θα μπορούσε να προκληθεί από την υποτίμηση του νομίσματος. Δεδομένων των κινδύνων, η επιτυχία του προγράμματος εξακολουθεί να είναι αμφισβητήσιμη» αναφέρει η ανάλυση.


Wall Street Journal

«Μία περίοδος αβεβαιότητας πολλών μηνών για την Ελλάδα έληξε με την εξασφάλιση ενός νέου πακέτου στήριξης και την συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» σχολιάζει η WSJ σπεύδοντας ωστόσο, να συμπληρώσει:

«Εξακολουθούν, ωστόσο, να υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους φιλόδοξους στόχους της συμφωνίας. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν μακροπρόθεσμα ερωτήματα για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της ακόμη και μετά τη μείωση του χρέους. "Υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι. Αυτό είναι σαφές" παραδέχθηκε και η κ. Lagarde του ΔΝΤ.

Ποιο είναι το πρόβλημα: Η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική, με ευρείες μειώσεις μισθών, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές για να ανακάμψει. Η ανάπτυξη μέσω των εξαγωγών όμως μπορεί να υλοποιηθεί σε αρκετά χρόνια. Εν τω μεταξύ οι μειώσεις των μισθών θα εμβαθύνουν την ύφεση καθιστώντας το βάρος των χρεών ακόμη πιο δύσκολο».


Economist

«Το τέλος του μαραθωνίου;» διερωτάται η γνωστή στήλη «Καρλομάγνος» του Economist και σχολιάζει:

«Η ευρωζώνη υποστηρίζει ότι έχει ένα ευρύ σχέδιο για να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε σωστή πορεία. Η διαρροή της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από την τρόικα, καθιστά σαφές ότι και το δεύτερο πακέτο στήριξης μπορεί να αποτύχει. Βάσει του απαισιόδοξου σεναρίου, εάν δηλαδή η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο λόγος χρέους θα παραμείνει στο 160% του ΑΕΠ το 2020. Η πολιτική της επιβολής ενός νέου προτεκτοράτου στην Ελλάδα μπορεί να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη.

Η κ. Lagarde δεν κρύβει ότι υπάρχουν κίνδυνοι. Υποστηρίζει ωστόσο ότι εάν δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα σε μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την παραγωγικότητα της Ελλάδας – αντί απλώς στη μείωση του ελλείμματος – τότε η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η ευρωπαϊκή στήριξη και η στενή εποπτεία αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας. Παρόλα αυτά η στήριξη της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο στοίχημα και σήμερα η ευρωζώνη συμφώνησε να αυξήσει το ποσό που ποντάρει».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου